16 Април 2024 г. Вторник

ДАНС и прокуратурата също минаха на "опорни точки"

2013-12-12 09:33:57
На фона на все още намиращите се в неизвестност братя Галеви и прясно изчезналият двоен убиец от дискотека "Соло", прокуратурата и ДАНС показаха, че могат да проявяват изумителна креативност, когато подозират, че някой иска да се укрие при това използвайки оперативни способи, които нямат нищо общо с действащото законодателство, а по-скоро с методите на ЩАЗИ и ДС. 

Става дума за неуспешният опит на държавното обвинение да поиска ареста на бившия член на борда на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Вместо факти и доказателства обаче прокурорът по делото Иван Първанов по-скоро се мотивира с аргументи силно наподобяващи изпратените преди няколко седмици опорни точки на БСП за протестите.

Накратко сюжетът - свидетел с тайна самоличност чува разговор между двама души в столично заведение. В него единият, по думите на свидетеля, към който се обръщали с Жоро споменава думите "протест", ходене при негрите и Напоителни системи. Анонимният мъж решава да потърси информация в интернет и изписва Напоителни системи в търсачката google. Там една от снимките е на Георги Харизанов, бившият член на борда на директорите на дружеството. Свидетелят решава да се посъветва със свой познат от ДАНС (също решил да остане анонимен), който директно му казва да отиде при шефа на столичното следствие Петьо Петров, по-известен в средите като Петьо Еврото.

В крайна сметка ДАНС изготвя две справки, подписани от настоящия председател на агенцията Владимир Писанчев, според които Георги Харизанов ще бяга в ЮАР през слабо охраняема гранична зона, а прокуратурата използва това като основание да поиска постоянният арест на Харизанов

В шест и половина сутринта в сряда, трима полицаи от трето полицейско районно управление отиват до дома на Харизанов, за да изпълнят постановлението на  прокурор Иван Първанов (бел. ред. син на бившия зам.-главен прокурор Валери Първанов). Той постановява принудителното му довеждане, за да може съдът да разгледа искането на държавното обвинение..

Данни без процесуална стойност


През октомври Харизанов беше привлечен като обвиняем за това, че е помогнал на бившия директор на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и, че заедно с още един член на борда на дружеството, са одобрили сключването на сделки за продажбата на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали, които били част от съоръженията за напояване на земеделски земи в страната. 

Тримата бяха задържани в началото на октомври, но Софийският районен съд ги освободи с най-леската мярка - подписка, като прие, че  "би било целесъобразно подобно обвинение да бъде повдигнато след получаването на заключенията от назначената съдебно-счетоводна експертиза". Впоследствие СГС промени мярката им за неотклонение в парична гаранция в размер на пет хиляди лева. 

Според Наказателно-процесуалния кодекс основанията за промяна на мярката за неотклонение в по-тежка е обвиняемият да не се яви пред съответните органи без уважителни причини, да е променил местоживеенето си и да бъде нарушена взетата спрямо него мярка.

За да мотивира искането си, прокуратурата посочва, че Харизанов е нарушил именно този текст от закона. В същото време обаче прокурор Първанов изпада в противоречие, като записва в постановлението си за принудителното му довеждане, че той хем "е внесъл паричната си гаранция навреме и досега е имал безупречно процесуално поведение", хем е предприел активни действия да осуети наказателното преследване срещу него и възнемарявал да напусне пределите на България "вероятно в ЮАР".

Заседанието по искането на прокурор Иван Първанов се забави, защото той закъсня и се наложи да бъде издирван от съдебния секретар. След като се появи той се опита да обясни, че с искането не се цели "просто някаква форма на репресия", а държавното обвинение да осигури своевременното приключване на досъдебното производство и възможността безпрепятствено да бъдат провеждани процесуално-следствените действия.

Съдът не уважи искането на прокуратурата, като отхвърли представените по делото справки от ДАНС, защото те нямат процесуална стойност.  Освен това в разпита на свидетеля с тайна самоличност не са посочени "никакви конкретни факти, свързани с личността на Харизанов, доколкото същият не е посочил самоличността на лицето, чиито думи е възприел". Съдия Мария Дончева посочи, че освен това не е проведено разпознаване.

Името на Харизанов се появи наскоро и в опорните точки пуснати от БСП до депутатите на партията и изготвени от потребител с имена съвпадащи с тези на парламентарния секретар на МВР Тодор Пройчев. В тях пишеше, че протестите са "на ултрасите и агитките, хора от "Титан" и свързани с бившия шеф на "Напоителни системи". Малко след това на два пъти лидерът на БСП Сергей Станишев спомена името на Харизанов, като свързано с протестите. Той дори призова от парламентарната трибуна "МВР и ДАНС да си стъпят в действията и да покажат истината и фактите за опитите да се щурмува българският парламент". "Тези ултраси, докарани от  Благоевград, Перник, докарани от Борисов и негови кръгове, какво общо имат с демокрацията...Харизанов, който плячкоса "Напоителни системи", с тези пари ли плаща, кръгът "Котараците" ли организира това".

Правен абсурд и махленско донесение


В двете справки, подписани от Писанчев, няма никакви конкретни данни. В едната е записано, че "Харизанов си е осигурявал маршрут през гранична зона със занижена сигурност"лицето си е осигурил пребиване в ЮАР".

"В изключително голямо недоумение съм, че уважаваният прокурор е решил да прилага правен абсурд. Никъде не са представени данни, че моят подзащитен цели или дори има намерение да заминава в чужбина. В искането на прокуратурата не се сочи нито една от препоставките на член 66, ал 1 (бел.ред. - за изменение на мярката), а е отразено предположение", започна своята пледоария пред съда адвокат Григор Вълков.  Според него ситуацията е "политическа поръчка и мехленско донесение."

По думите му представеният протокол на разпит е с фиктивно съдържание и е продукт на "необмислена оперативна комбинация". В него е описано, че "Жоро и събеседникът му оживено коментирали студентските протести, за които било плащано по 15 лв..." Другият човек от наблюдавания разговор бил по-възрастен, около 50 годишен, с бяла брада.

Адвокатът пледира още, че двете секретни справки на ДАНС "са пълни с невярно съдържание, язък, че са подписани от председателя на агенцията Владимир Писанчев". Парадоксалното в случая е, че Писанчев (който е по-известен с разработката "Галерия", когато бяха подслушвани журналисти, за да бъдат разкрити техните източници) дори прави очевидни фактически грешки, като например тази, че в справката  Харизанов е посочен като бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи", какъвто той никога не е бил.

Адвокат Вълков заяви още, че издаденото постановление за принудително довеждане е с дата 10 декември - същият ден, в който той е поискал от прокуратура копие от протокола за разпит на тайния свидетел, "за да го използвам в жалба до главния прокурор и Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу незаконните действия на разследващите".

Пред съда адвокат Вълков и Харизанов заявиха, че във въпросното заведение той се среща единствено с преподавателя от Софийския университет "Св. Климент Охридски" Димитър- Джими Найденов, който е специалист по PR. Поводите за срещите им били професионални, тъй като Харизанов в момента работи в рекламната агенция на съпругата си. Освен това заради неговото здравословно състояние срещите им се правели там, в близост до мястото, където живее.

"Това заведение е изключително отдалечено от моя офис в Краснa поляна и на неудобно за паркиране място. Срещали сме по изрична негова покана. Дори и на шега не сме коментирали плащане на студентски протести или мои планове да бягам извън страната", заяви пред съда Харизанов. Той изтъкна, че има материален интерес от бързото и обективно разследване по делото, защото "името му е използвано като знаме на политически битки и спорове. Някак си очаквах това да се случи от деня, в който бях цитиран като опорна точка"Във всяко производство, когато постъпят някакви данни, че обвиняем има намерение да се отклони от мярката си, прокуратурата взема мерки това да не се случи, за да няма проблеми производството да бъде приключено".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати