26 Април 2024 г. Петък

Хиляди на протест и тази нощ в Киев, Кличко предупреди за провокации

2013-12-12 09:08:20

Най-малко 2 000 протестиращи са се събрали и тази нощ на площад "Независимост"в Киев, предадоха УНН,  УНИАН и РИА "Новости".

Според други източници недоволните са не по-малко от 5 000 души.

Според вътрешното министерство за момента като цяло обстановката е спокойна.

По-рано бе съобщено, че десетки бусове са довели в Киев спецчасти, много от които вече са се разположили на площада, "въоръжени" с палки и щитове.

Строят се барикади на няколко места. Някои от тях са 6-метрови. За тях са използвани всякакви средства - от пейки през метални конструкции до торби със сняг.

Лидерът на УДАР Виталий Кличко увери, че всякакви опити за провокации няма да принудят демонстрантите да отстъпят.

Той нарече герой всички, които миналата нощ бяха на площада и са "влезли в историята с действията си".

"Победихме. Доказахме, че всички заедно можем да отстояваме принципите и желанието да живеем в свободна демократична страна. - каза той на площада. - Днес сме дори повече на брой и идват още украинци от други части на страната, за да подкрепят бъдещето си."

Той е убеден, че властите ще направят всичко възможно чрез провокации да провалят протестите.

Междувременно бе съобщено, че парламентът на Крим е взел решение, че Евромайданът е заплаха за автономния характер на региона.

"В тези дни се решава съдбата на Украйна, а това значи и нашата и ваша съдби. - се казва в изявлението на депутатите. -Използвайки "цветните" революции, организаторите на безредиците се стараят да превземат властта".

Според тях, протестите са платени и тези, които стоят зад тях ще застрашат кримското рускоговорящо население, което ще бъде лишено от основни права.

Затова парламентът казва своето решително "не" на насилствената "майданизация", се казва още в изявлението им.

По-рано опозиционерите отхвърлиха призива на президента Янукович за диалог като заявиха, че такъв няма да има до изпълнение на исканията им.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати