20 Април 2024 г. Събота

Сметките за ток през декември ще са по-високи

2013-12-12 08:41:19

Заради топлата есен и по-ниската цена на тока сметките в Западна България за октомври и първите 20 дни на ноември са с 15% по-ниски спрямо миналогодишните.

Значително набъбване на фактурите обаче ще има през декември, стана ясно от думите на Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ България.

В ефира на Bulgaria On Air Станев уточни, че след миналогодишния бунт срещу високите сметки за ток електроразпределителните дружества ще следят стриктно за отчетните периоди около празниците.

"По този начин не би трябвало да се натрупват сметки за повече от 31 дни, съответно при еднакво потребление абонатите не би трябвало да получат шокови сметки за януари. Миналата година през декември отчетният период беше кратък, а след това януарските сметки обхващаха над 35-дневен период и заради това бяха драстично по-високи", обясни Станев.

По думите му добре е да се знае, че ЧЕЗ е само част от веригата и на групата се падат 9,28% от фактурираната сума, която плащат клиентите.

"Например, при сметка от 100 лева, за ЧЕЗ остават 9,28 лева, а останалата сума се изплаща обратно по веригата - производство и пренос, включително добавките за зелена енергия, високоефективно комбинирано производство, невъзстановяемите разходи по дългосрочни договори, данъци“, поясни той.

Станев заяви, че разбира притесненията на хората относно формирането на крайната цена. ''Съдържанието на фактурата стриктно следва структурата на тарифите и цените, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с всяко ценово решение. По този начин се осигурява прозрачност във формирането на цената и яснота относно разпределението на разходите по веригата от производството през пренос, разпределение до снабдяване с електроенергия'', добави директорът" Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ.  

Той призова потребителите да бъдат по-внимателни в избора на електроуреди за отопление.

"Разумното потребление на електроенергия през зимния сезон не само ще доведе до понижение на сметките, но и ще позволи да бъдат избегнати опасни претоварвания по мрежата в резултат на нарасналата употреба на отоплителни електроуреди", обясни експертът.

От компанията припомнят още, че с цел подобряване на комуникацията с потребителите през март е създадена първата в страната институция Енергиен омбудсман. Той разглежда казуси на клиенти, останали недоволни от решенията, взети от някоя от компаниите на ЧЕЗ в България. През май бе учреден и нов консултативен орган – Потребителски съвет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати