28 Март 2024 г. Четвъртък

Преговаряме с "Тошиба" за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

2013-12-11 15:31:59

Българският енергиен холдинг ще преговаря с японската „Тошиба Корпорейшън“ за изграждане на новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Днес правителството е одобрило доклад на енергийния министър Драгомир Стойнев. В решението на кабинета се предвижда министърът да разреши на БЕХ да преговаря с японците за сключване на споразумение за стратегически инвеститор. Технологията ще бъде на американската „Уестингхаус“ - реактор с вода под налягане АP 1000 ІІІ +.

Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви в Министерския съвет, че мотивите за преговорите с „Тошиба“ са заявеният от тях инвеститорски интерес, както и препоръката в доклад на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ новата мощност да бъде изградена по американска технология.

„Конкурс за строителство ще има, но тук става въпрос за избор на технология. Конкурс за технология не може да има, защото това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия“, отсече Стойнев.

По думите му "нагледахме се“ на дългосрочни договори. Стойнев заяви, че бъдещият 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще работи изцяло на пазарен принцип и подчерта, че конкурс за строителство ще има.

Няма да има обаче финансови ангажименти на държавата. По думите на министъра бъдещото споразумение с японската корпорация трябва да предвижда инвестиция от нейна страна до 30% от стойността на проекта и съдействие от нея и „Уестингхаус“ за получаване на външно финансиране от американската Ексим банк и Японската банка за международно сътрудничество за останалите 70%.

Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, трябва да бъде АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности ЕАД“. Срокът за договаряне и сключване на споразумението е 30 септември 2014 година и то ще бъде сключено според българското право.

Стойнев заяви, че мощността на AP 1000 – между 1000 и 1200 мегавата отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.

Заемът за новата мощност ще бъде изтеглен от АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности ЕАД“ и ще се изплаща от продажбата на произведената електроенергия.

"Изграждайки финансовият модел, който през тези месеци трябва да се случи, ще стане ясно цената на този реактор дали е поносима за нас и дали цената на електроенергията, която ще се продава на свободния пазар, е конкурентоспособна спрямо другите“, каза Стойнев.

Министърът прогнозира, че цената на тока от новия 7-ми блок ще бъде по-висока от произвежданата досега от АЕЦ „Козлодуй“, но ще бъде по-ниска от тази на останалите централи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати