23 Април 2024 г. Вторник

Над половината руснаци искат да емигрират

2013-12-11 09:46:15
Повече от половината руснаци искат или се подготвят да емигрират, сочат данни от международно проучване на застрахователната група Zurich Insurance и авторитетния институт за маркетингови изследвания Gfk.

Всеки десети от анкетираните руснаци се подготвя за напускане на страната си. Ако се приеме, че е валидно за цялото население от над 140 милиона души и то за възрастната му част, това означава, че близо 20 милиона души са готови скоро да напуснат страната.

Още 44% от жителите на Русия мислят да емигрират, но засега се страхуват да предприемат такава крачка. Това е далеч над резултатите на включените в проучването Австрия, Италия и Мароко - по около 18%.

Сред основните причини, принуждаващи руснаците да се замислят да сменят страната, в която живеят и работят, е желанието за по-спокоен живот в хармония между работата и личния живот, както и осигуряването на по-спокойни старини (по 30%). Анкетата показва, че във всичките включени 12 държави хората не планират да се преместят и да започнат отначало.

Най-голямата група са онези, които смятат, че родината им е най-добрата страна, за която може да си мечтаят (средно 17%), като така мислят особено много хора в Австралия (47%) и Австрия (40%).

Безработицата и търсенето на по-добра работа не са водещи за руснаците - съответно 7% и 18%. Не е така при мароканците (50%), мексиканците (39%), за които възможностите за кариера са много важни. Заради безработицата основно са готови да тръгнат португалците (44%) и испанците (41%).

При очертаването на основните изисквания за установяване в една страна всички изброяват гаранциите за работата, политическата стабилност и ниската престъпност (около 40-45% дават тези отговори в Русия).

Руснаците вярват, че за нов старт е най-добре човек да отиде в Австрия, Германия или Швейцария (44%), Дания, Финландия, Норвегия Швеция (42.8%) и САЩ и Канада (27%).

Най-привлекателна за руснаците е Северна Америка (31%). Следват Австралия и Нова Зеландия (29%) и съвсем малко назад -  Австрия, Германия, Швейцария — 28%.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати