29 Март 2024 г. Петък

Анжела Тонева подаде оставка

2013-12-11 09:24:47

Председателят на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева е подала оставка. Решението беше потвърдено пред bTV.

За момента не се съобщават мотивите за напускането й. По думите на Владислав Горанов, депутат от ГЕРБ и бивш финансов министър, тя е била вероятно подложена на натиск. 

Енергийната система не е балансирана, а в същото време правителството намалява цената на електричеството с популистки мерки, заяви той.

Горанов припомни още, че планираните приходи не са влезнали в енергетиката. Той визира заложените почти 500 млн. лева от продажбата на емисии въглероден диоксид, които не бяха получени. По тази причина и беше лансирана идеята за таксата върху производителите на ток от възобновяеми източници.

Припомняме, че и енергийният министър Драгомир Стойнев коментира преди няколко дни, че е изключено токът да поскъпне от началото на новата година, но е въпрос на анализи дали може да се постигне намаление на цената. 
Според „червения” депутат Румен Гечев обаче още служебното правителство е коментирало, че е заварило енергетиката в плачевно състояние и отговорност за това не носи сегашното управление.

От началото на годината начело на енергийния регулатор се смениха няколко души. Заради неизпълнение на задълженията си, свързани с Третия енергиен пакет, поста си напусна Ангел Семерджиев, който беше заместен от Юлиана Иванова. Тя обаче беше председател на ДКЕВР само броени дни, след като стана ясно, че няма необходимия образователен ценз.

По време на служебното правителство начело на енергийния регулатор застана Евгения Харитонова, която също напусна с началото мандата на правителството на Пламен Орешарски. Една от първите стъпки на управляващите в ДКЕВР беше промяна в Съвета на директорите и назначението на Анжела Тонева начело на регулатора.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати