28 Март 2024 г. Четвъртък

60% от ромите нямат топла вода в къщите си

2013-12-11 08:38:17
Ескалиращата дискриминация и антиромското говорене са сред най-големите пречки за интеграцията на ромите у нас. Това сочат данни от гражданското наблюдение на Националния план за изпълнение на Десетилетието на ромското включване 2005-2015 г. и Националната стратегия за интеграция на ромите в България през 2012 г., цитирани от "24 часа". Всеки трети от ромите е без здравна осигуровка и джипи. 60% от тях нямат топла течаща вода в къщите си, които са изградени от кирпичени тухли. 75% от анкетираните споделят, че улиците в квартала им не са асфалтирани. В кварталите с ромско население няма детски градини, училища или полицейско управление. В 32% от ромските квартали няма достъп до интернет, 60% споделят, че в техния квартал няма публичен транспорт.

13 лекари от варненския тубдиспансер, който обслужва цяла Североизточна България, са подали заявления за напускане, информира шефът на здравното заведение д-р Станимир Киряков. По негови думи персоналът не е получавал заплати от август, условията, в които работи са много лоши, пише "Дума". "Нямаме отопление от 2 години. Температурата в сградата в момента е около 11 градуса", обяснява д-р Киряков.

БСП умува как да се пуши в кръчмите за ЧНГ, разкрива "Труд". Днес парламентът ще обсъжда на първо четене законови промени, които предвиждат либерализиране на забраната за тютюнев дим в заведенията. Социалистите, които са вносители на поправките, трудно ще съберат подкрепа сред депутатите за отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито. Дори и в групата на червените има избраници, които са решени да гласуват "против" или "въздържал се". Въпреки това от БСП ще направят опит да гласуват поправките за тютюневия дим и на второ четене до 20 декември. 

"24 часа" продължава здравната тема с новината за отстраняването на двама ръководители от болница "Пирогов" - директорът на Отделението по анестезиология д-р Цветан Борисов и ръководителят на Комплекса по урология д-р Славчо Кънчев. Дотук се стигна след конфликт в болницата между уролози, от една страна, и д-р Борисов, от друга. Отстраняването им ще продължи до изясняване на случая, поясняват от "Пирогов". Вестникът съобщава и за назначението на Илия Баташки за директор на МВР болница. Две седмици, след като той напусна парламента и стана зам.-шеф на МВР болница, вече е и директор на това здравно заведение.

"Бюджет 2014 е такъв, какъвто позволява финансовото състояние на държавата - максималното, което можахме
да извоюваме е 120 млн. лв. за култура. "Революционерите" трябва да убедят нас гражданите, че техният управленски проект е по-смислен и по-перспективен от останалите, защото правителството е програмно и експертно и сме поели ангажимент да свършим заедно една работа и смятам, че имаме реален шанс да се справим", казва в интервюто за "24 часа" министърът на културата Петър Стоянович.

За "Изненадващ изпит по математика за гимназисти" алармира "Труд". На тест за външно оценяване по този предмет ще трябва да се явят ученици от 11-ти и 12-ти клас през идната година. Целта на теста е да провери нивото и знанията на учениците. "Това не е матура или изпит, това е препитване", заявиха от Министерството на образованието и отрекоха проверката да е заради лошите резултати на нашите ученици в изследването PISA.

"Руснаци искат да купят ЦУМ", е водещото заглавие на "Стандарт". Те пратили офертата си до собственика му Георги Гергов, пояснявайки, че искат да превърнат магазина в Музей на православието. "Не продавам ЦУМ, нито го заменям за акции. Готов съм обаче да го дам под наем", обясни пред ежедневника г-н Гергов.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов откри разширението на галерията на Терминал 2 на летище София, отразява събитието "24 часа". Стойността на обекта е около 2 млн. лева. Съоръжението ще осигури допълнителни три входа и изхода - за обслужване на пътниците на отдалечени стоянки и от ръкав. Инсталирани са допълнително и два асансьора за обслужване на хора в неравностойно положение. "В отделни коридори са отделени съобразно изискванията на ЕК за безопасност пътниците от трети страни и впоследствие тези от шенгенското пространство", обясни шефът на летището Христо Щерионов. Министър Папазов отбеляза, че съоръжението притежава 3Б категория, позволяваща на самолетите да кацат при видимост 75 метра, каквато имат малко летища в света. При лоши метереологочни условия няма да се налага самолетите да бъдат пренасочвани и няма да бъдат отлагани полети, а пътниците няма да преживяват всички неудобства, свързани с това.

Дискриминацията спрямо български и румънски имигранти във Великобритания трябва да бъде спряна, както и опитите за всяване на страх сред британците. Това заявиха евродепутати от двете страни в Страсбург, като искането им получи подкрепа в пленарната зала на Европейския парламент. В същото време българи и румънци протестираха пред офиса на британския премиер Дейвид Камерън на "Даунинг стрийт" 10 в защита на мигрантите от двете източноевропейски страни, информира "Новинар".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати