25 Април 2024 г. Четвъртък

172 деца бежанци влезли у нас сами

2013-12-11 07:01:45
От началото на годината досега у нас без придружител са влезли 172 деца бежанци. От тях 60 са от Сирия, 29 от Афганистан и 5 от Алжир, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев по време на заседание на Националния съвет за закрила на детето.

Децата бежанци, които пристигат у нас сами, в повечето случаи имат живи родителите, които са в някоя западна страна от ЕС и правят нужното, за да ги изтеглят, уточни той. Освен това се оказа, че децата на практика не са и сами, защото са настанени при близки и роднини.
 
В агенцията ще се създаде дирекция "Социални дейности" и във всички центрове ще има специалисти, които да работят с децата, обеща Чирпанлиев.
 
В момента у нас има 2135 деца бежанци, от тях сирийчетата са 1609,  120 са от Афганистан, 82 са от Ирак. 1624 пък са бежанците до 13 години. На възраст от 14 до 17 са 511.
 
„До два-три месеца се надявам идеята за изграждането на къщички за майки с деца без съпрузи в центъра в село Баня да бъде реализирана“, обяви Чирпанлиев. Той посочи, че там ще бъдат настанявани и децата, които не са придружавани от възрастни.
 
Част от средствата от ЕС и от Върховния комисариат по бежанците към ООН  ще бъдат инвестирани в изграждането на детски кътове и учебни стаи във всички центрове. Сега добри условия за малчуганите има в центровете в село Пъстрогор, село Баня и „Овча купел” в София.
 
В новите центрове, които се създадоха при екстремни условия, няма такива, като най-тежко е положението в Харманли. Заради това се предприе стратегията, документите на семейства с деца да се обработват за няколко дни и те да бъдат премествани на друго място,  обясни Чипранлиев.
 
Според него обаче е необходимо да се положат повече усилия за образованието на децата, защото на практика сега те отказват да ходят на училище.
 
Столична община предложи цяла сграда, в която децата на всички бежанци да се обучават, но не беше проявен интерес, защото тяхното твърдо убеждение е да преминат транзитно през България и да отидат другаде. Ние много ясно им обясняваме, че със статута, който ще получат, това няма как да стане, но тяхната увереност продължава и не пращат децата да учат, оплака се той.
 
Даниела Филипова от социалното министерство съобщи, че ведомството е подготвило специална програма за бежанците – обучение на български език,  намиране на работа на над 200 лица, както и професионална квалификация за част от тях.
 
Планира се създаването на регистър на децата бежанци, каза и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.
 
Представители на Националната мрежа за децата обаче се оплакаха, че бежанците живеят в много лоши условия в Харманли.
 
Те спят при температура от минус 10 градуса, нямат храна, всички са с бронхити и отити, няма лекари, които да ги прегледат, само хуманитарните организации им носят храна, майките нямат адаптирано мляко за бебетата, оплака се Диана Димова от сдружение "Самаряни".
 
Чирпанлиев обаче отговори, че условията са подобрени и само няколко семейства, пожелали сами това, са останали на палатки.
 
По 65 лева получава един бежанец на месец, защото ако дадем повече, това означава да дискриминираме българските граждани, които също се нуждаят от помощ. Заради това призоваваме хуманитарните организации да помогнат, като идеята е да се осигури храната на бежанците, а парите да им останат за други разходи, обясни той. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати