25 Април 2024 г. Четвъртък

Междудържавните договори за "Южен поток" - над правото на ЕС

2013-12-10 17:49:47

Междуправителствените споразумения за строежа на газопровода „Южен поток“ са с предимство пред законодателството на ЕС, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

След среща със словенския премиер Аленка Братушек Медведев изтъкна, че Европа ще получи газ по „Южен поток“ в съществуващите срокове. "Не се съмнявайте", увери той.

„От гледна точка на международното право актовете на ЕС за страните членки са национално законодателство“, припомни Медведев. „От гледна точка на международното право междуправителствените споразумения със страни от ЕС (Словения, България и други, през чиято територия ще мине "Южен поток") са актове на международното право, а в международното право и в правото като цяло действа принципът за предимство на международното право пред националното законодателство", допълни Медведев.

Русия обаче е готова на диалог за търсене на взаимноприемливи решения, заяви още Медведев. „За да не влизаме в клинч, ние ще проведем консултации, за да вземем предвид и интересите на ЕС, и да изпълним нашите решения за „Южен поток“, каза руският премиер, цитиран от РИА Новости. 

Медведев каза също така, че всяко национално законодателство трябва да носи полза, а това не се е случило с третия енергиен пакет в ЕС. „Третият енергиен пакет имаше добри цели, но в резултат се създават само проблеми“, каза руският премиер. 

Той посочи, че Москва многократно се е обръщала към Брюксел с предложения по този повод и в момента чака отговор. 

От своя страна словенският премиер Братушек заяви, че „Южен поток“ е много важен проект за нейната страна, стойността на словенския участък е 1 милиард евро. Словения като член на ЕС трябва да изпълнява изискванията на неговото законодателство. Братушек обаче смята, че съществуващите проблеми трябва да бъдат решени в диалог между Русия и ЕС. Тя посочи, че Унгария, България и Словения са се договорили да излязат със съвместна позиция по проекта. 

Руското енергийно министерство съобщи на 6 декември, че е получило официално писмо от Европейската комисия за необходимостта от преразглеждане на договорите, сключени с транзитните страни за строителството на газопровода „Южен поток“. 

На 5 декември Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Прегледахме междуправителствените споразумения с Русия и установихме, че основни принципи на енергийното законодателство на ЕС не са отразени в текстовете, заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати