25 Април 2024 г. Четвъртък

Цигареното лоби се кани да върне дима в кръчмите

2013-12-10 10:33:51

Левият депутат Спас Панчев, отявлен привърженик на връщането на пушенето на закрито, призна, че има известно забавяне на проекта за отмяна на пълната забрана заради маратона около гласуването на бюджета за догодина, но изрази надежда още тази седмица законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

"Всички депутати ще гласуват по съвест, категоричен бе той и допълни, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

През октомври либерализацията на закона мина през икономическата комисия на НС, но бе спъната от здравната комисия, която не пусна обратно цигарения дим в кръчмите. Дали ще падне пълната забрана за пушене на закрито, зависи сега от народния избраник.

 

"Желанието и на българските граждани, и на бранша е да има в ресторантите обособени зали за пушене, с вентилация и масивни прегради", аргументира се Панчев пред bTV.

"Желанието на българските граждани е да живеят в нормална и демократична страна, където да има конкуренция и да се спазват правилата. В конкретния случай малко по-малко от 65% са "за" забраната, сочи изследване на Ноема", настоя д-р Павел Антонов, инициатор на кампанията "България без дим".

3 млн. и половина българи са пушачи, това е повече от половината население на страната, контрира го на мига Панчев. По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите – също.

"Единици са тези, които казват, че са доволни от факта, че има такъв закон и подобна забрана. Имаме данни от ресторантьорския бранш, че повече от 85 на сто от тях желаят да се възстанови пушенето в закрити помещения", допълни депутатът от БСП.

", апострофира го д-р Антонов.

Спас Панчев обаче продължи да настоява, че законът в сегашния му вид не работи и той трябва да се промени. Депутатът се надява отпадането на пълната забрана за пушенето да мине на първо четене в парламента преди празниците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати