26 Април 2024 г. Петък

Комисията "антимафия" рови сметки на политици

2013-12-10 08:25:51

"Дума" цитира зам.-председателя на НС Мая Манолова, която обясни, че БСП е готова с предложенията за промени в Закона за предотвратяване и конфликт на интереси, които по-бързо, ясно и  публично да показват кога дадена обществена и политическа личност прекрачва прага и се намира в конфликт на интереси. 

Промените предвиждат КПУКИ да може да иска от съда разкриване на банкова тайна при проверка на лица на публични длъжности. Мая Манолова поясни, че комисията в момента работи в намален състав след подаването на оставки на двама от членовете й.

Хората с ниски трудови доходи, които не са успели да изкарат през 2014 г. повече от 12 минимални работни заплати, ще имат право на данъчно блекчение. През 2015 г. след подаване на данъчна декларация те ще получат обратно авансово удържания им данък от 10% върху доходите. Това прие окончателно парламентът на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. , съобщава "Сега"."Монитор" цитира австрийския вестник "Дер Щандарт", според който президентът Плевнелиев е свързан в една политическа ос с издателя олигарх Иво Прокопиев и влиятелната бизнесдама Цветелина Бориславова. 

"Преса" съобщава, че въпреки договорките в Боровец за законодателна съгласуваност БСП е внесла проект за промени в Закона за вероизповеданията зад гърба на партньора си ДПС.

Според поправките на този закон музеите, галериите, камерните зали, археологически недвижимите културни ценности и др. паметници на културата остават държавна собственост.

48-годишният англичанин Джон Макларън от клана Макларън разказва своите неволи пред "24 часа"Влюбих се в Банско, но там изгорях с 1,4 млн. евро. Харесвам много България, прекрасна природа и хора, но..." От 7 г. той строи комплекса "КуКуряк", който още не е готов и досега струва 2 400 000 евро - пари на 18 британци. На 14 ноември Макларън подава жалба до Софийската районна прокуратура срещу съдружника си Калоян Кръстев. До решителната стъпка се стига, след като англичанинът разбира, че зад гърба му Кръстев изнася строителни материали и оборудване и без негово знание е продал 16 апартамента в недовършената сграда, лоби бар и ресторант на цена между 20 и 25 000 лв. Жилищата са купени от фирма, регистрирана в Панама."Капитал Daily"Кой взе държавните земи срещу бонове?" Дружества, които са директно или непряко свързани със собствениците на "Галакси пропърти груп" и "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров, са спечелили 80% от земеделската земя, продадена на скандалния търг срещу бонове (ПКБ) от 2012 г. на Министерството на земеделието. Това стана ясно от запитване на вестника до ведомството с искане за информация с кого министерството финално е сключило договори за продажба на земите. От министерството не уточниха дали се готви нов търг за земя скоро. Търгът се проведе през есента на 2012 г.

"Орешарски обяви края на 5-годишната депресия", пише "Сега". Премиерът видя светлина в края на тунела и след 5 години рецесия отбеляза позитивни симптоми на икономически ренесанс за през 2014 г., като направи загадъчна уговорка - "ако не бъдат допуснати грешки", без да посочи от кого. "Сега всичко зависи от това дали правителството ще успее да създаде необходимите предпоставки за растеж, както и дали бизнесът ще се възползва от прозореца, който ще се отвори в цяла Европа", обясни министър-председателят. Признаци за съживяване дават и данните на Националния статистически институт. През октомври промишлеността е произвела с 4.1% повече в сравнение с година 
по-рано,а търговията на дребно отчита с почти 7% по-високи обороти.

"Енергийната политика не трябва да се основава на скъпи източници. Ядрената енергия е чиста и ефикасна, европейските държави не трябва да се лишават от нея", смята председателят на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос, който в интервю за "Дума" споделя позициите си, изказани миналата седмица по време на дебат, посветен на реиндустриализацията на Европа, организиран от Асоциацията на ндустриалния капитал в България. "Европейският проект трябва да тръгне по нов път, в който централно място да заема индустрията. 

Реиндустриализацията, а не регулацията, трябва да бъде най-важният приоритет днес." Господин Малос смята, че Старият континент трябва да промени енергийната си политика и да спре да си поставя такива амбициозни цели, каквито са изискванията за използване на ВЕИ-мощности. Това вдига цената на енергията и връзва ръцете на бизнеса.

Един от най-големите дистрибутори на горива в България - "Петрол", вече е с нов собственик и това е дружество, свързано с основния му кредитор - Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от излезлия в понеделник бюлетин на Централния депозитар, където са посочени продавачът и купувачът на малко над 47% от капитала на "Петрол" при сключената на фондовата борса сделка за 103 млн. лв. седмица по-рано. Така едва няколко седмици след като лагерът на Денис Ершов взе надмощие над този на бившия му партньор Митко Събев и овладя контрола в компанията майка "Петрол холдинг", той се разделя принудително с основния му актив, обяснява "Капитал Daily".

Всички лекари от отделението по урология от УМБАЛ "Пирогов" депозираха вчера оставки. Сред решилите да напуснат медици са и специалистите от единственото в България детско отделение по урология. Медиците поясниха, че в момента са в едномесечно предизвестие и в този период приемът и лечението на пациентите по никакъв начин няма да пострада. Причина за недоволството е неспиращият вече 4 години психически и физически тормоз от завеждащия отделението по реанимация и анестезиология с операционен блок д-р Цветан Борисов, уточнява "Дума". Според докторите и медицинските сестри лекарят постоянно ги тормозел "чрез налагането на авторитарен стил на управление, интриги, фаворизиране на определени колеги, прилагане на двойни стандарти, закани за физическа разправа и реализацията им". Това е принудило редица лекари и сестри вече да напуснат. Според недоволните от години Клиниката по урология е сцена на обидни квалификации, ругатни, ксенофобски изказвания, заплахи и физическа саморазправа. Неколкократно медиците са подавали оплакване и до предишното, и до сегашното ръководство на лечебното заведение.

Да бъдат прекратявани договорите на НЗОК с лекари от извънболничната помощ, ако са отчели дейност, която не са извършили. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите разгледаха вчера на първо четене. 

В момента такава санкция има само за болниците. "Това е несправедливо", категоричен е един от вносителите на проекта д-р Емил Райнов от Коалиция за България". По време на дебата обаче депутатите от различните партии не коментираха тази част на проекта, сякаш всички я приемаха, конкретизира "Дума". Във фокуса на споровете бяха другите два пункта на проекта - промяната на структурата на управление от двустепенна на тристепенна и на статута на работещите в системата на НЗОК заедно с районните каси, които от лятото на 2012 г. са държавни служители.

"Електронната рецепта ще вдигне с 20% парите за лекарствата.По-добро здравеопазване ще има, когато се извърши реформа в системата. Има нужда от смяна на здравноосигурителния модел. В здравната система дъното няма дъно. Искам да подчертая, че за първи път от 5 години всички пари за здравни осигуровки ще бъдат дадени за здраве, започна връщането на дейности (ин витро, ваксинациите) към МЗ, за болниците в отдалечените райони вече има финансово подпомагане, а потребителската такса за пенсионерите ще е вече 1 лв.", изрежда изпълнените предизборни обещания в интервюто си за "Труд" д-р Нигяр Джафер зам.-председател на ПГ на ДПС и ръководител на Здравната комисия в парламента.

"Лондон подгони български студенти", съобщава водещото заглавие на "Труд". Правителството на Великобритания е подложило на безпрецедентен натиск студенти от България и Румъния. 

Банковите сметки на някои от младежите, които са получили грантове, са били блокирани, други са получили писма, че трябва да върнат сумите. Единственият мотив на чиновниците е - студентите са от България и Румъния.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати