19 Април 2024 г. Петък

Поправка на БСП за храмовете - паметници на културата, вбеси ДПС

2013-12-09 16:49:30
Поправка в закона за вероизповеданията, внесена от депутати от БСП, с която се стопират претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти, културни паметници държавна или общинска собственост, вбеси ДПС и е на път да обтегне отношенията между коалиционните партньори.

След продължителни протести в Карлово, заради решението на Пловдивския окръжен съд да признае Главното мюфтийство за собственик  на Куршум джамия, както и в Стара Загора и Кюстендил зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов (депутат от Шумен), шефът на парламентарната комисия по вероизповеданията Пламен Славов (депутат от Пловдив-област) и шефът на кабинета на лидера на БСП - Татяна Буруджиева (депутат от Разград) внесоха днес законови промени, които предвиждат при възстановяването на собствеността на вероизповеданията върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти да се направят изключения за "музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост". Действащото законодателство за културното наследство урежда опазването и закрилата на културното наследство на България, в т.ч. и материалното недвижимо наследство като носител на историческа памет, национална идентичност и с научна или културна стойност. Предлаганият законопроект има за цел да създаде условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото, както и равен достъп на гражданите до него. С предлаганото допълнение се създават условия за по-ефективното реализиране и прилагане на закона и гарантиране на обществения интерес".

Депутати от БСП, които не са автори на изменението, веднага коментираха, че целта му е срещу претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти. Колегите им от ДПС реагираха много остро. Зам.-председателят на комисията по вероизповеданията и бивш главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов (ДПС) коментира пред журналисти, че поправката не е съгласувана с тях, но "личното ми мнение е по завета на Васил Левски - Свобода и всекиму своето".

По думите му много от храмовете са одържавен с грабеж. "Никой поп, имам или свещенослужител няма да ги е предоставил доброволно на държавата и на Комунистическата партия, всичко е ставало под натиск и с манипулации - или чрез службите за сигурност, или чрез армията, или чрез недобросъвестни депутати като тези. Религията може да приватизират", избухна Хафъзов.

Председателят на правната комисия Четин Казак също беше силно изненадан от предложението на БСП. Според него това е опит за яхане на националистическата ниво и печелене на дивиденти на местно ниво. Той посочи, че не вижда конфликт между статута на паметник на културата и собствеността на вероизповеданията. Допусна, че е възможно на базата на тази поправка някои от съдилищата да променят решенията за имотите на мюфтийството на втора инстанция.

Пред "Дневник" главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов каза, че мюсюлманското вероизповедание се е възползвало от възможността за възстановяване на собственост и е завело 26 дела за 29 имота, от които 8 са джамии и всичките са паметници на културата. Това са Куршум джамия в Карлово, две джамии в Кюстендил, в Дупница и Самоков, за Музея на религиите в Стара Загора, едната джамия в Пловдив, която е превърната в ресторант, както и една джамия в Разград.

До момента има 4 съдебни решения по исковете на мюфтийството, от които само това на Пловдивския окръжен съд потвърждава иска за собствеността на Куршум Джамия в Карлово. Точно за нея от ДПС допуснаха, че е възможно с поправката на БСП на втора инстанция съдът да промени решението си.

Съдилищата във Враца, Ямбол и Добрич обаче са отхвърлили исковете съответно за терен и сграда към джамията във Враца, безистена в Ямбол и турско училище в Добрич.

Поправката на депутатите от БСП ще засегне също и православни храмове като църквите в Арбанаси, Боянската църква, храм-паметника "Александър Невски". Ако предложението бъде прието, ще обхване и сградата на Националния археологически музей, към която засега няма претенции от вероизповеданията.

През лятото депутати от БСП, ДПС и "Атака", начело с шефа на парламента Михаил Миков, внесоха изменения в закона, които улесняваха възстановяването на собствеността на религиозните общности за имоти, за които вероизповеданията нямат документи, но не беше направено изключение за културните паметници. Тогава археолози и експерти по културно наследство реагираха много остро, законът не беше приет от комисията по култура и това отложи изобщо обсъждането на закона на първо четене в пленарната зала.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати