29 Март 2024 г. Петък

Плаж на Перловска река? Амфитеатър при Орлов мост?

2013-12-09 16:13:04

Градски плаж при коритото на р. Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, обявен от Столичната община.

Десетки проектантски екипи се надпреварват по 4-те лота, на които е разделен центърът.

Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". За нея се конкурират 14 визии. Във втория влизат улици като "Граф Игнатиев", пл. "Славейков" и др. Подадените идеи са 7.

11 проекта пък се борят за третата зона, която включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. 7 са кандидатите за последната, в която са градина "Кристал" и площадът пред парламента.

"От 16 до 20 декември ще има обществени обсъждания, като паралелно ще тече и журирането. Отличените визии ще бъдат реализирани с еврофинансиране през новия програмен период 2014-2020 г. През януари ще са ясни победителите", обяснява пред  "24 часа"надуваеми бентове", водни ефекти и оформяне на градски плаж върху дървени скари включва визията на "Никифоров студио". Над бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" пък има пешеходна и вело пасарелка, която ще свърже Борисовата с Княжеската градина. За да подчертаят един от символите на града - Орлов мост, проектантите сменят настилката там с жълти павета. 

Вело- и скейтборд площадка, подземни контейнери за смет, водни завеси и зелени павилиони пък са част от предложенията на "Ситиарх". Те връщат градското обзавеждане към автентичния вид на пространството от началото на XX в. с ретро улични лампи и пейки.

Нов колектор и изцяло преобразена пешеходна алея над реката, подмяна на настилките с унипаваж предвижда проектът на "Никон Консулт".

Реката да се върне на софиянци - под това мото са творили проектантите от "Амфион". Фонтани, преплитащи цвят, звук и светлина, скулптури и музей на открито с находки от римско време оформят пространството между пътните платна. Освен детски площадки проектът включва възможност за превръщане на част от реката в ледена пързалка през зимата. Велоалея и амфитеатър допълват визията.

Подземен паркинг под булеварда пък включва проектът на консорциум "Жорди Марсе Архитектес". Зелена зона, място за спорт на открито, детски площадки и велоалея е идеята за горното ниво. На едно от подземните, над паркинга, се оформя търговска зона с магазини и изложбено пространство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати