19 Април 2024 г. Петък

Прието: Работещите бедни без ДОД

2013-12-09 16:11:35

Парламентът прие промените, с които българите, които получават минимална работна заплата или доходи за една година, ненадвишаващи размера на 12 минимални работни заплата, ще получават обратно Данък общ доход. Текстът е записан в преходните и заключителни разпоредби на Закона да държавния бюджет за следващата година.

Така хората, които получават 340 лева на месец, ще получат обратно данъка си общ доход за 2014 година. Данъкът ще се събира и декларира, а в края на годината ще се връща на даденото лице. Идеята предизвика дебати в пленарна зала, въпреки че преди това всички членове се приемаха светкавично.

ГЕРБ обявиха мярката за предизборна. От опозицията бяха категорични, че бедните българи ще си останат бедни и с тази мярка.

Светлана Ангелова от ГЕРБ беше особено активна при дебатите. Според нея левицата и ДПС ще използват въвеждането на необлагаем минимум пред избирателите си. "Така ще замажете очите на българския гражданин. Това е едно нищо, което по никакъв начин няма да помогне на бедните български граждани", обясни Ангелова.

Опозицията се възмути и от факта, че работещите, които получават дори 1 лев повече от минималната работна заплата, няма да могат да се възползват от мярката. 

"Тази промяна няма ли да стимулира работодателите да приравняват заплати и те умишлено да създадат още голям брой работещи на това минимално ниво“, попита от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски. 

Основният проблем е, че една група лица, които получават по-високи от минималния размер заплати, като краен резултат ще получат по-малко от тези, които вземат най-малко пари, включи се в дебата и Владислав Горанов от опозицията.

Управляващите обаче твърдо защитиха идеята си. Янаки Стоилов от левицата обясни, че колкото и да е прагът на необлагаемия минимум, ще се получи този момент, при който ще има хора, които взимат един лев повече и не могат да се възползват.

Йордан Цонев пък беше категоричен, че хората сами ще разберат, че мярката е добра, когато си получат обратно част от парите.

Дебатите в пленарна зала преминаха и през предизборните обещания на левицата. От опозицията обвиниха социалистите, че отстъпват от тях като не премахват плоския данък. Цонев веднага обясни, че една партия може да изпълнява всичките си обещания, когато има 121 депутати. 

Той допълни, че сега БСП имат коалиционен партньор в лицето на ДПС, което е категорично против премахването на плоския данък.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати