20 Април 2024 г. Събота

ЕК спира парите за екология, заради системни грешки

2013-12-09 08:03:17
Системни грешки са причината за спирането на парите за екология, анонсира в интервю за "Труд" ресорният министър Искра Михайлова. "Констатирани са няколко типа нарушения в обществените поръчки. Първото е смесването на критериите за подбор и оценка на кандидатите. Това го имаше и като недостатък в предишното писмо от Брюксел за проекти от 2008 и 2009 г., заради което имахме наложени финансови корекции. Това е симптоматичен проблем. След като веднъж е открит такъв пропуск, той се констатира отново през 2010, 2011 и 2012 г. Той си стои и това е една от причините да се вземе крайната мярка със спирането на плащанията. Вторият недостатък е нерегламентирано съкращаване на сроковете за подаване на оферти. И този проблем е констатиран и повтарян - в одит от 2012 г. Отново повтаряне на грешката. Това дава яснота защо изведнъж ЕК реши да постъпи така. Хората са го констатирали веднъж, втори, трети път.
Третият проблем е забавяне на вземането на решение за обявяване на победителите в поръчки. Четвъртият пропуск е, че в някои от обществените поръчки се поставя условие кандидатите да членуват в български организации като БТПП и БСК. Това е дискриминационно изискване. Заради тези пропуски и защото Управляващият орган /дирекция в екоминистерството - б.а./ не е идентифицирал нито един от тях, ЕК спира временно възстановяването на искания за плащания", посочва Михайлова.
На първа страница "Капитал Daily"Китайски вятър за 1 млрд . лв. Мистериозен китайски инвеститор, който според Националната електрическа компания ще вложи над 1 млрд. лв. във вятърна електроцентрала, предизвика недоумение сред експертите и инвеститорите в зелена енергия. Объркването в бранша е сериозно - държавата хем въвежда ограничения за ВЕИ сектора, хем лансира голям проект в Североизточна България, където мрежата вече е пренаситена от вятърни турбини."
Жители на Западна България са окрали ток за 3,5 млн. лв. от началото на годината до края на ноември. Това отчитат от "ЧЕЗ Разпределение България" АД, информира "Монитор". Служители на дружеството и МВР проведоха съвместни проверки на битови и стопански клиенти за нерегламентирано ползване на електроенергияв различни населени места в Западна България.
Още през есента на 2014 г. шофьорите в София ще могат да карат непосредствено покрай Владайска река и да минават под моста на "Лъвов мост", заявява в интервю за "Преса" столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Очаква се ремонтът да започне всеки момент. Обновеният проект вече е изцяло готов. До дни ще бъде издадено и строителното разрешително, защото вече няма пречки за него. Веднага след това започват част от дейностите по реконструкцията на Лъвов мост, нищо че дойде зимата. Както на Семинарията, така и тук ще продължи строителството и през студените месеци", категорична е Фандъкова.
БСП и ДПС ще представят в НС цялостен пакет от антимонополни закони още в началото на 2014 г., съобщи лидерът на социалистите Сергей Станишев, пише на първа страница "Дума". Промените засягат начина на функциониране на банките и финансовите институции, както и енергийния сектор, защото правата на потребителите трябва да бъдат защитени, уточни той. Станишев изрази увереност, че хората и икономиката вече усещат ефектите от новата политика на кабинета, насочена към възраждане на производството, на икономическия растеж и към създаване на нови работни места.
Ако БСП и ДПС претърпят поражение на европейските избори през май, предсрочните избори ще станат политически неизбежни. Ако, което е много по-вероятно, управляващата коалиция спечели убедително през май, тогава предстрочният вот ще стане интересен за БСП и ДПС и могат сами да го организират наесен, за да качатнад 120 депутати. Вариантът "пат" - да се възпроизведе сегашната ситуация, също е възможен, но е малко вероятен. Тази прогноза дава в отговор на въпрос за "24 часа" социологът Андрей Райчев.
Все повече хора искат оставка на кабинета и предсрочни избори, показва проучване, отразено на страниците на "Капитал Daily". Докато през юли 50 процента от обществото е искало кабинетът да се оттегли, през октомври процентът е 51.3, а презноември - 54.3. Подкрепата за нови избори пък е нараснала от 46 на 50 процента.
Над 2.2 млн. лв. е раздала Държавната агенция за бежанците по бързата процедура на Закона за обществените поръчки само за 4 месеца. Без конкурс са били възложени 10 поръчки с аргумента, че бързото им провеждане се налага заради кризата с чужденците. Това показва справка в Агенцията за обществените поръчки, съобщава под глава "Сега". Сумата на раздадените досега пари най-вероятно е половината от общо изразходваните средства, тъй като за последните четири поръчки няма данни колко са стрували.
Помилвана от ВСС съдебна шефка бави дела с години. При съдияКрънчева процесът срещу бившия директор на "Топлофикация" е отлаган над 30 пъти, а този за убийството на Стоян Балтов - 23 пъти, показва проверка на "Сега".
Модерни крадли в изискани тоалети ще плъзнат по столичните молове и заведения преди коледните и новогодишните празници, предупреждава под глава "Преса". Освен че са облечени в прилични тоалети, те са и с модерни фризури и не могат да бъдат разпознати лесно, така че внимавайте, зоват от МВР.
Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки да получават еднократна помощ от 2880 лв., след като броят им е нараснал повече от два пъти през годините, твърди "Сега". През 2009 г., когато този тип подпомагане е въведено, 1434 майки са взели малко над 4 млн. лв. През 2012 г. броят на майките студентки вече е 3090, а общата сума на помощтагони 9 млн. лв., като увеличение се отчита през всяка година. Пред "Дума"Бюджета за 2014 г. е леко напрегнат, защото са заложени доста повишени стойности на някои от основните елементи- увеличаването на минималната заплата, на помощите и пр. Отделно бюджетът на МТСП е с най-високите параметри в сравнение с всички предходни години, става дума за политиките, които МТСП ще изпълнява. Силно се надявам да се върнем към нормалните неща и отново хората да са по-важни от асфалта. Силно се надявам, че сме излезли от "социалния фризер" на предишното правителство и това да допадне на хората. Сега всички плащания са завишени - по отношение на политиките и в осигуряването, и в подпомагането, и политиките за децата, и за семейството, за хората с увреждания.Нещо повече, освен че всички плащания са завишени, те са и гарантирани."
"Ще заплащаме с европари за младите учители", е заглавието над интервю в "Стандарт" със зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. "Не може да се разчита една изолирана мярка сама по себе си да даде резултат. Тя би била успешна, ако е част от по-широка гама от действия, свързани с привличането на млади хора", уточнява Кръстев.
560 лв. излиза написването на дипломна работа от 100 страници за 48 часа от експерт. Студенти масово предпочитат да си платят и да получат готова разработка на черно, вместо да пишат сами, показа проучване на "Новинар".
Грип засега няма, в момента повалят вируси, подобни на грип. Изолирани са коронавирус и риновируси, информира на първа страница "24 часа". Острите дихателни инфекции стават все повече след седмица затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.
Според челото на "Телеграф" търговци ловят опитни зайчета в  интернет. Примамката е 3000 евро, който всеки може да спечели за 2 седмици, ако се подложи на клинични тестове на лекарства. Преди това обаче трябва да си купи каталог на европейските центрове за изпитване на медикаменти, който струва 25,95 лева. Офертата се разпространява от сайт фантом без знанието на Българската асоциация по клинични проучвания. Междувременно "Сега" цитира статистика, според която българите пазаруват рядко и със страх в интернет. Традиционното приложение на интернет е за активност в социалните мрежи и за онлайн игри, показва новият доклад на Евробарометър за компютърната сигурност в съюза.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати