26 Април 2024 г. Петък

Преходът свършва, когато ПОМАК вземе властта!

2013-12-08 20:07:04

Преходът на България ще приключи, когато ПОМАК със своя нов модел на управление вземе властта. Tова каза в Пловдив Ефрем Моллов, след като с декларация, подписана от 50 души, се направи първата стъпка за учредяването на политическа партия "Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура" (ПОМАК).

Беше учреден инициативен комитет, който да изготви документите за регистрация на новата формация

Не желаем партийни субсидии, нямаме богати спонсори и червени велможи, защото нямаме намерение да купуваме гласове, категоричен беше Моллов.

По думите му бъдещата партия не разделя хората по религиозен и етнически принцип, а абревиатурата й няма нищо общо с етноса "помак".

Моллов каза, че на последните два избора хората от Родопите, самоопределили се като помаци, са гласували за ДПС и допълни, че движението вече няма да има депутат в Родопите.

 

Ефрем Моллов не изключи някой да се опита да попречи на регистрацията на партията, но смята, че българската съдебна система няма да си позволи подобно нещо, тъй като всичко се прави открито и ясно пред целия народ и Европа.

Под декларацията положиха подписите си представители на общините от Родопите - Смолян, Гоце Делчев, Златоград и от Северозападна България, сред които на власи-рудари. По-голямата част от присъстващите се определиха като помаци, които обаче се разделиха по отношение на родословието си. Една част заявиха, че са от арабско-персийски произход, други че са тракийци-мюсюлмани, но всички бяха единни по отношение на това, че "през 1912 година насилствено им е налагано да приемат християнската вяра".

Според Кадри Уланов от с. Рибново помашкият етнос се различава много както от българския, така и от турския. Той допълни, че нямат нищо общо с българската християнска култура и са отделен народ.

Това е третият опит през последните пет години да се създаде политическа партия с тази или подобна абревиатура, припомня БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати