25 Април 2024 г. Четвъртък

Кризата удари и пазара на ромски булки

2010-08-29 01:00:36

В пъстър водопад от багри се превърнаха днес поляните на Бачковския манастир край Асеновград.

Млади ромки с цветя в косите, с многобройни нанизи от златни пендари и атлазени рокли, са пристигнали да запалят свещ в манастира. Те са придружени от роднините си.

Днес ромите почитат Циганската Света Богородица. Тя олицетворява жената и е пазителка на семейното огнище.

Белосани, 15 - 16-годишните момичета кършат кючек и гледат предизвикателно. По традиция днес е пазарът на ромските булки.

Пазарлъкът почва от предния ден, когато в Бачково пристигат калайджии от цялата страна. Те задължително пренощуват под звездите, на местността Аязмото. Според поверията болните през тази нощ оздравяват.

Това, че не познават бъдещия си съпруг, не смущава девойките. Те просто се подчиняват на вековната традиция и тръгват след този, с когото роднините са направили пазарлъка.

17-годишната Севда е щастлива. Днес тя вече има годеник, а след две седмици ще думне тъпанът и 20-годишният й съпруг Методи ще я направи своя жена.

Севда е сираче. Тя е отгледана от чичо си Ставри. Семейството живее в пловдивско село. Миналата година Севда не си е намерила на манастира любим, харесал я един ром от Столипиново, но давал много малка зестра.

Днес бай Ставри е спазарил момичето за 2000 лева. "Малко са, ама кризата ни удари и нас. Преди години се даваха и по 20 хиляди лева, сега я пращам в тая къща с уговорката да я гледат добре, аз съм я хранил от малка, родителите й ги няма на тоя свят", просълзи се бай Ставри.

Не всеки има щастието на Севда обаче. Разочаровани, белосаните моми споделят мъкат си. Техните бащи искат прекалено големи суми, за да дадат дума за годеж, а ергените и семействата им нямат достатъчно пари.

Най-високата цена през последните години, дадена за ромска невеста, е 20 хиляди лева. Преди 2 години 18-годишната Мария от Пловдив се омъжи за 20-годишния Никола от Харманли.

"Оттогава подобна сума не е давана", коментират старите сватбари.

Все още се почита древната традиция - колкото по-дълга е косата на булката, толкова повече пари се дават за нея. Задължително условие е и момата да е девствена, в противен случай може да се стигне до кръвопролитие между двата рода.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати