24 Април 2024 г. Сряда

Гръцкият парламент прие бюджета за 2014 г., залагайки за пръв път ръст на икономиката

2013-12-08 10:47:26
Парламентът на Гърция прие бюджета за 2014 г., предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В приетия от парламента бюджет за първи път от 6 години насам е заложен ръст на икономиката. Очаква се през 2014 г. той да бъде от 0.6%. В бюджета е заложено намаляване на разходите с 3.5 милиарда евро, допълва "Франс прес".

По време на дебатите по обсъждането на проектобюджета за идната година премиерът Андонис Самарас заяви,  че бюджетът на Гърция за 2014 г. ще бъде истинска революция в икономическата сфера.

Той посочи, че за първи път от много години насам в бюджета за идната година заложените приходи са повече от разходите, ако се изключат средствата по обслужването на гръцкия дълг. Това означава, че страната няма нужда от нови кредити за покриване на текущите бюджетни разходи.

Самарас акцентира относно бюджета за настоящата година, че от пет заложени в него големи цели, четири са изпълнени - съкращаване на държавните разходи в по-голяма степен от планираното, увеличение на приходите в по-голяма степен от очакваното, събиране на повече данъци и по-малка от прогнозираното рецесия.

Той подчерта, че нивото на безработицата се е стабилизирало на 27% от активното население с перспектива за намаляване. Очакваше се то да се повиши до 33%.

По думите му през 2014 г. след шест години на рецесия страната ще премине към икономически растеж. По време на дебатите 200 души се отзоваха на призива на синдикатите и се събраха пред парламента в Атина, за да протестират срещу проекта на бюджета.

Междувременно стана ясно, че "тройката" международни кредитори (МВФ, Европейска комисия и Европейска централна банка) отлага мисията си в Атина за януари и замразява плащанията по заем на стойност 1 милиарда евро, защото гръцките власти не са приложили исканите от нея реформи, предаде "Франс прес", като цитира съобщение на Европейската комисия.

"Техническите разговори ще продължат в Атина идната седмица и ние се надяваме, че преговорите ще могат да бъдат подновени в гръцката столица през януари, ако властите постигнат напредък в прилагането на реформите", посочва Саймън О'Конър, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати