28 Март 2024 г. Четвъртък

Полицията използвала палки и сила при бунта в Любимец

2013-12-08 10:17:21

Полицията е използвала палки и сила, за да потуши бунта на алжирци в дома за временно настаняване на бежанци в Любимец на 30-и ноември.

Двама полицаи и няколко чужди граждани са пострадали при потушаването на бунта преди седмица. Според съобщението на МВР, инцидентът започнал след спречкване между бежанците, което прераснало в бунт. Извиканите полицейски сили се опитали да преговарят, но последвала яростна съпротива и нападение, което наложило полицията да използва палки и сила.

Пред БНР комисар Йотко Андреев - началник на домовете за бежанци в МВР, обясни, че алжирците са замервали полицаите с части от решетки и метални предмети.

"Голяма група от алжирски граждани, над 120, имат претенции от дългия си престой в дома и желаят да го напуснат възможно най-бързо. Искат обяснение от органите на МВР, защо продължават да стоят дълго време. След като им е отговорено какви са процедурите за тяхното извеждане, че са незаконно пребиваващи и трябва да си подадат декларации доброволно, за да си тръгнат, те са решили да обявят гладна стачка", каза той.

 

Обяснено им е, че имат право да гладуват, но не трябва да възпрепятстват другите да се хранят. Те обаче са се опитали да спрат другите чужденци от други националности да се хранят, като са затворили етажа и не са ги допускали.

"Полицията се намесва, естествено без използване на всякаква сила, прави кордон и поетапно всички чужденци, желаещи да се хранят, влизат. Една група от хора, особено по-активни двама-трима, се държат арогантно, обиждат полицаите, нашите ги локализират, като ги отделят от основната група и ги настаняват в индивидуална стая", разказа Андреев.

По думите му другите чужденци започват масово да викат, да се бунтуват, да блъскат по металните врати и решетки, да обръщат шкафчета и легла. Полицаите се опитват да овладеят ситуацията с наличните сили, на разположение са били 11 полицаи, но успяват само да ги вкарат в спалните помещения.

"Те започват масово да трошат, изкъртват решетки, всичко, което е вътре, започва да се обръща. Това налага извикване на допълнително сили и с използване естествено на помощни средства и физическа сила са овладели в рамките на 10 минути всички тези техни безчинства, които са правили до този момент", обясни той.

Андреев каза още, че към момента в домовете на МВР в Бусманци и Любимец има общо 495 алжирци.

Други 491 са пуснати на външни адреси, но в момента в Агенцията за бежанците нямат информация къде са тези хора и с какво се занимават.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е разпоредил цялостна проверка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати