19 Април 2024 г. Петък

Повече от 243 000 младежи празнуват 8 декември у нас

2013-12-08 10:01:52

Повече от 243 000 младежи в България празнуват студентския празник на днешния 8 декември. Той се отбелязва за първи път у нас през 1903 г. като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г., пише БТА.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) - един от които е и Свети Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Сега системата на висшето образование у нас включва 51 висши училища - 37 държавни и 14 частни, като в тях се обучават общо 243 065 студенти.

За днешния празник Столичен автотранспорт ще осигури нощно движение на метрото и някои автобуси във връзка, съобщава сайтът на Център за градска мобилност към Столична община.

По заповед на общината ще има нощно движение от 24.00 часа на 8 декември до 05.00 часа на 9 декември по автобусни линии 94 и 280.

"Метрополитен" ЕАД ще осигури нощно движение на влаковете на интервал 30 (тридесет) минути, допълват от Центъра за градска мобилност.

От МВР уверяват, че е създадена нужната организация за осигуряване на полицейско присъствие по пътищата и маршрутите към курортите, за да бъде подобрена безопасността на движението.

Униформените по места са провели вече беседи с охранителните фирми на заведенията за повишаване на бдителността по време на бурните купони.

В навечерието на празника МВР публикува съвети към студентите относно шофирането, опасността от неизправност на автомобила, разваляне на времето.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати