26 Април 2024 г. Петък

Алжирци и полицаи в сблъсък в Любимец

2013-12-07 11:28:20
Инцидент между чужденци и полицаи е възникнал на 30 ноември вечерта Дома за временно настаняване в Любимец, съобщи пресцентърът на МВР.

Възникнало е напрежение между чужди граждани, което е ескалирало в бунт, съобщи МВР. Стигнало се е до трошене на имуществото в помещенията и коридора на етажа на сградата, изтръгване на кабели на телевизионни приемници, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите за отопление и част от тръбите, струпване на барикади от метални легла. 

С оглед  недопускане на неговото разрастване  са съсредоточени полицейски сили. Направен е безуспешен опит за преговори  и след оказана яростна съпротива, придружена с нападение от страна на чуждите граждани, за овладяване на ситуацията се е наложило употреба на  физическа сила и помощни средства. 

На пострадалите чужди граждани е оказана медицинска помощ от екип на болницата в Свиленград, няма констатирани сериозни наранявания и счупвания.

По време на инцидента са пострадали и двама полицейски служители, на които също е оказана медицинска помощ.

Във връзка с възникналия инцидент в дома министър Цветлин Йовчев е разпоредил цялостна проверка, заявиха от МВР.

Вестник „24 часа“ пък пише, че български полицаи са използвали зверско насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, като шестима души са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави. Изданието се позовава на алжирския посланик в София Ахмед Буташ.

Поисках срещи в министерствата на външните и вътрешните работи, ще се обърнем до всички възможни правителствени и неправителствени организации, ще вдигнем целия възможен шум, за да може подобни дивашки действия повече да не се повтарят, обяви посланик Буташ.

Според разследване на дипломати от посолството на място драмата се разиграла след провокация на един от служителите в лагера. Преди вечеря всеки от настанените в лагера получава жетон, срещу който взима храната си. Вместо да го подаде в ръката на един от алжирците, служителят хвърлил жетона на земята, сякаш на куче.

Алжирецът отказал да се наведе и заявил, че няма да вечеря. В знак на солидарност всички останали алжирци направили същото и се оттеглили в спалните помещения в готовност да обявят гладна стачка. Тогава полицаите влезли там, за да изведат така наречените тартори на групата. Останалите заявили, че няма да допуснат те да бъдат отведени, и тръгнали с тях. Така се стигнало до пререкания, които отишли до бой. Служителите извикали подкрепление. Според алжирците най-лошото станало, когато в лагера дошли цивилните.

В 1 ч. след полунощ неколцина от лагера били закарани в болницата в Хасково с тежки травми. На един от пострадалите била разбита главата и трябвало да бъде зашита, а другите имали главно фрактури и се наложило да им гипсират ръцете.

За побоя в Любимец вече е съобщил и алжирският вестник “Ел биляд”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати