26 Април 2024 г. Петък

Повече от половината фирми дават коледни бонуси на служителите си

2013-12-07 11:22:27
56% от фирмите тази година ще бъдат раздавани бонуси за коледните празници за всички служители, показа непредставително проучване на Българската стопанска камара (БСК).

Проучването е проведено в периода 25 ноември - 6 декември сред 410 компании.

Данните показват още, че 22 на сто от фирмите няма да стимулират служители си, а 10 на сто ще насърчат за Коледа само определени работници. 

Размерът на бонусите се запазва спрямо миналата година в 43  на сто от фирмите, докато 30% планират да дадат по-голям стимул в сравнение с миналата година. Кризата засяга относително малък дял по отношение на бонусите и само 18 на сто от фирмите планират да дадат по-малка сума за стимулиране на служителите си. 

Значителна част от мениджърите, участвали в допитването - 73%, предпочитат финансовия стимул, а около 27 на сто ще подарят на служителите си фирмени подаръци и сувенири. Близо 10 на сто планират да предоставят на служителите си ваучери за храна и напитки. 
Като условие за стимулирането на служителите за Коледа работодателите поставят добрите финансови резултати (48%). За 26 на сто обаче финансовите резултати не са от значение, а за всеки пети мениджър (24%) условие за стимулиране е внимателната преценка за приноса на работника.

Размерът на стимулите варира, но само 6% от компаниите могат да си позволят да дадат пълна заплата като бонус за празниците. В почти половината от фирмите служителите ще получат до 20% от заплатата си под формата на бонус. 38% от работодателите пък могат да си позволят да стимулират служителите си с 50% от заплатата им. 

Всъщност 45 на сто от анкетираните работодатели използват коледните бонуси именно, за да стимулират добрите си служители. Освен тях малко над 30 на сто ще спазят и традицията всяка година да дават подаръци за Коледа на работниците.

За 17% от работодателите раздаването на коледните бонуси пък е начин да се сплоти екипът на фирмата.

Резултатите от допитването показват още, че в 42% от анкетираните фирми броят на хората не се е променил през тази година. Поравно (29%) са назначили или освободили хора.

Малко над половината от участниците (54%) от фирмите са в сферата на услугите, 30 на сто оперират в търговията. Повече от 60 на сто от фирмите, които са се включили в анкетата, работят основно за вътрешния пазар. Близо 30 процента от компаниите  работят и за вътрешния, и за външния пазар и са основно международни компании.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати