29 Март 2024 г. Петък

Реформаторите – на финалната коалиционна права

2013-12-06 18:44:12

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че Реформаторският блок в момента е на финалната фаза на преговори за коалиционна формула.

"Стратегическата ни дългосрочна цел е обединение, но да се говори за обединение преди европейските избори е пресилено", коментира той в Смолян, цитиран от БТА.

По думите му сегашната ситуация на дълбока криза на доверието не може да произведе парламент и правителство, които да имат достатъчно доверие на българските граждани, за да могат да извадят страната от кризата.

Според него и продължаващата от 5 г. икономическа криза, и дълбоките проблеми, които обществото ни има в здравеопазване, образование, демография, всичко това се съсредоточава именно в кризата на доверието към политиката, демокрацията и институциите.

Кънев допълни, че заради наблюдаващата се цялостна криза на доверие в обществото, едно от предложенията на Реформаторския блок е за съкратен мандат на следващото Народно събрание.

"Без доверие от гражданите, управляващите не могат да решават проблемите", категоричен бе той.

По негово мнение няма достатъчно доверие не само в сегашните управляващи, не само в довчерашните управляващи от ГЕРБ, но и в партиите от Реформаторския блок.

"Затова е нужно едно реформаторско правителство с ясна програма за период от 18 до 24 месеца. Вярваме, че в този период от около 2 г.  България може да бъде отворен и проведен сериозен конституционен дебат, както и дебат какви трябва да бъдат националните икономически приоритети", смята председателят на ДСБ.

По негово мнение съгласие върху подобен план може да бъде голяма крачка към връщане на доверието на българите в политиката и в държавните институции.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати