25 Април 2024 г. Четвъртък

Пускат "черен" списък на фирми-нарушителки за храните

2013-12-06 18:42:30

"Черен" списък с фирми, които повтарят нарушения, ще бъде пуснат на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Това според изпълнителния директор на агенцията проф. Пламен Моллов ще има превентивен ефект върху останалите доставчици на храни.

Такъв списък ще се появи в момента, в който новият сайт на БАБХ е готов. "В списъка ще влязат всички, които имат отговорност и са я нарушили повече от един път", обясни шефът на агенцията.

"Практиката показва, че репутацията на една фирма не е достатъчно условие, за да й имаме 100% доверие", уточни Моллов.

На въпрос защо ще се прави списък с нарушителите, вместо да им отнемат лиценза, Моллов отговори, че това не е достатъчно. "Като отнемем лиценза на една фирма, тя се пререгистрира", обясни той.

Моллов съобщи още, че от днешния Никулден до Ивановден дежурни екипи ще следят денонощно безопасността на храните. През този период от годината наблюдаваме засилено пазаруване. Нарекохме нашия план "24/30", защото в период на 30 дни 267 инспектори ще дежурят по 24 часа, обясни Моллов. 

На днешния Никулден се проверяват пазари, борси за риба и предприятия в сектора, хипермаркети, заведения за хранене и др. Основно се инспектират хигиената в обектите, документацията, съпровождаща продуктите, личната хигиена на персонала. Днес вече има установени нарушения, свързани с продажбите на риба и са иззети количества.

На студентския празник - 8 декември, също ще има проверки, защото пак е завишен рискът от некачествени продукти в хотели и системи ол инклузив. По Коледа и Нова година се изискват завишени контролни действия по отношение на търговските обекти, складове и цехове за преработка.

"Това не е кампаниен контрол покрай празниците. Основният мотив е завишеният риск, свързан със струпването на хора или усилените покупки, тъй като има риск да се появят нелоялни доставчици на хранителни продукти", обясни Моллов.

Въвеждат се още и мобилни групи, които ще бъдат насочвани директно от БАБХ - втори екип ще проверява дали първият си е свършил работата.

"Правим анализ на нашата контролна дейност, свързана с процедурите, които инспекторите прилагат, когато правят проверки", съобщи още шефът на агенцията. Целта е да се подобри механизмът на контрол, да не се акцентира единствено върху броя на проверките. "Докато на пазара има некачествени продукти, броят на проверките няма никаква стойност", разясни Моллов.

Всеки по веригата е длъжен да следи произхода на продукта, който е в неговия обект, допълни той. 

Според ръководителя на БАБХ има сериозен резерв за преструктуриране на дейностите на агенцията. Това не е операция, която да задоволи моето научно любопитство. На базата на анализ ще намерим вътрешните ресурси, за да подобрим ефективността на контрола, който трябва да е превантивен, изтъкна той.

"Горещият телефон на агенцията 0700 12299 ще бъде включен по празниците денонощно", уточни Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" . Той призова потребителите, които подават сигнали, да посочват вид и наименование на храната, производител, партиден номер и срок на годност, както и обекта, от който храната е закупена.

Кулински коментира, че произходът на рибата е проблем, който продължава с години. Той призова потребителите да не купуват храна от бусове, градинки и багажници на коли.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати