27 Април 2024 г. Събота

Парламентът гласува 112 млн.лв. бюджет на ДАНС, за инфраструктура - 200 млн.лв

2013-12-06 09:54:19
В продължаващото повече от 11 часа пленарно заседание, народните представители продължават да гласуват текст по текст бюждет '2014.

Въпреки възраженията на ГЕРБ, парламентът прие окончателно бюджета на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за 2014 г. Бюджетът на агенцията ще е 112 247 000 лв. Беше отхвърлено предложението на народни представители от ГЕРБ средствата за издръжка на ДАНС да бъде намален с около 7 млн. лв.

"ДАНС е свръх финансирана институция", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. ДАНС няма извършено досега нито едно процесуално-следствено действие – оглед. В агенцията след вливането на ГДБОП работят малко над 3000 души. На ДАНС предоставяме 112 млн. лв., докато в МВР работят 53 000 души и то разполага с бюджет по-малко от 1 млрд. лв. Ако следваме логиката, би трябвало бюджетът на МВР да е над 2 млрд. лв.", коментира Вучков.

"Бюджетът на ДАНС е увеличен с 27 млн. лв. в сравнение с тази година. Вливането на ГДБОП не може да е аргумент за увеличаване на бюджета на ведомството", каза още депутатът.

Депутатите гласуваха и средствата за Националната служба за охрана (НСО) и на Националната разузнавателна служба (НРС) за 2014 г. Бюджетът на НСО ще е 33 млн.лв, което е с 2 млн. лв. повече от първоначалните разчети. НРС ще разполага със 17 млн.лв. - с 1 млн. лв. повече от първоначалното предложение. Беше отхвърлено предложението на ГЕРБ бюджета на службата да се увеличи с 10 млн. лв. "Бюджетът на НРС е унизително нисък. Моят апел е в рамките на тази календарна година да се намерят средства за службата, за да може тя да си изпълнява задълженията", заяви Младен Червеняков от левицата.

В същото време парламентът намали със 7 млн. лева предвидените в първоначалния вариант на бюджет 2014 пари за политика в областта на прилагането на специални разузнавателни средства. Парламентът прие на второ четене бюджетът на Държавната агенция "Технически операции" за 2014 г. Предвиждаше се за прилагане на СРС да бъдат отделени 49 501 000 лева, но по предложение на депутати от "Коалиция за България" и ДПС те бяха намалени.

Преди това парламентът прие бюджетът наМинистерството на инвестиционното проектиране - 25 084 400 лв. За бюджетна програма "Инвестиционно проектиране, устройствено планиране, финансиране и контрол" са отделени 5 млн.лв., за програма "Нормативно регулиране и контрол на инвестиционния процес в строителството" - 7.5 млн.лв., а за "Геодезия, картография и кадастър" - 12.5 млн.лв. От ГЕРБ възразиха с аргумента, четова министерство не върши никаква работа.

Депутатите гласуваха 66 202 500 лв. бюджет на Министерството на младежта и спорта. От тях – 13.5 млн.лв са за спорта за училище, за високи постижения – 46 млн.лв, за спортните обекти - 2 млн.лв. За "политика в областта на младите хора" са предвидени 2 млн.лв, а за администрация – милион и половина.

Приет е и бюджетът на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 248 млн. лв. Не виждаме почти нищо в бюджета за електронното правителство, каза депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски. Беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за увеличаване на бюджета на ведомството.

Бюджетът за земеделското министерство ще е в размер на 209 381 500 лв. За селските райони са предвидени 158 783 200 лв. За рибарството са заделени 4 939 200 лв., а за горите и дивеча - 29 275 200 лв.

Министерството на регионалното развитие ще получи 211 383 200 лв. догодина,  62 млн.лв и около 9.5 млн.лв за администрация.

В текста на закона е записано, че Министерският съвет може да извършва промени по бюджета на министерството при възникване на допълнителна потребност от извършване на разходи, свързани със спецификата на Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци", при условие че не се влошава бюджетното салдо по държавния бюджет.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати