20 Април 2024 г. Събота

Почитаме Св. Николай – покровител на моряци и банкери

2013-12-06 08:42:24

На 6 декември Православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден.

Негово светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в храм "Свети Николай" в град Тутракан, Русенска епархия, съобщи Светият синод на БПЦ.

По традиция в храма при подворието на Руската православна църква в София, носещ името на Свети Николай, светата литургия ще се оглави от архиерей на БПЦ. Тази година по решение на Светия синод празничното богослужение ще води митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който в този ден ще празнува и своя рожден ден.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия - Мала Азия, е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. По времето на византийския император Алексий Първи Комнин /1081-1118 г./ мощите на Свети Николай били пренесени от Мира в град Бари, Италия, където са положени и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Свети Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва Свети Николай да бъде наречен "защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието". За свой небесен покровител го считат и банкерите.

Празникът на Свети Николай попада във времето на Рождественския /Коледния/ пост и в този ден много православни християни приемат Свето причастие, а за празничната трапеза се приготвят рибни ястия, които се носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

У нас празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати