20 Април 2024 г. Събота

Съвети за икономии: Бойлерът на нощна, топлото – с градус надолу

2013-12-05 23:24:19
Спазването на няколко прости правила могат да намалят сметката за ток на домакинствата с близо 15%, при това без да се налагат специални инвестиции. Съветите бяха представени днес от Електроразпределителното дружество ЧЕЗ и Софийската енергийна агенция "Софена".


Санирането и смяната на дограма не са по възможностите на всеки, но спазването на няколко лесни правила може да се отрази на сметките на едно домакинство, посочи регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал.

Данните дружеството показват, че средната консумация на електроенергия на клиент през зимните месеци (декември, януари, февруари) в периода 2009-2013 г. е 320 киловатчаса, което е с 68 процента повече, отколкото през септември за същия период.

Според експертите причина за рязкото нарастване на потреблението на електроенергия през зимата е, че сравнително висок процент от клиентите в страната се отопляват на ток - 40 процента, при едва 24 процента за страните от ЕС, посочиха от ЧЕЗ.

Инж. Здравко Георгиев от "Софена" представи резултати, според които повече от 70% от електроенергията в домакинствата през зимата се използва за отопление и подгряване на топлата вода, а останалото количество потребена енергия е за осветление, готвене и други. 

Експертите са категорични, че спазването на няколко прости съвета биха намалили значително сметката за ток. Например намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката за ток с близо 10 процента, посочи Георгиев. 

Сред предлаганите мерки е и намаляване на температурата за подгряване на вода в бойлера, както и включване на таймер, така че бойлерът да работи само на нощна тарифа на електроенергията. Изключването на фурната за готвене десет минути по-рано, като се използва остатъчната топлина в нея, също е изключително добър метод, посочи експертът.
 
Инж. Здравко Георгиев посочи още, че всички уреди, които са в режим на готовност и са включени в контактите - компютри, телевизори и малки електроуреди, допълнително натоварват сметката за ток дори без да работят. Същото важи и за зарядните на мобилните телефони, които също гълтат ток, ако са включени в мрежата. Затова съветът е или да се изключват от контакта или да се подменят с нови уреди с енергиен клас "А", които вече имат вградени устройства за минимална консумация при режим на готовност.

Експертите отчитат, че например средната консумация на електроенергия на цветен телевизор в режим stand-by е 73 kWh годишно. 

Друг съвет е да не се използва електрическата печка за всичко. Например ако имате тостер, електрическа кана или тенджера под налягане, може да стоплите каквото ви е необходимо там. Малките електроуреди са предназначени за приготвянето на малко количество храна за сравнително кратко време. Те имат по-малка мощност и затова консумират по-малко електроенергия, припомнят експертите.

Друг важен съвет е да поставите хладилника по-далеч от готварската печка. Експертите са изчислили, че с всеки един градус над 20°С, потреблението му нараства с около 6%. Идеалната температура, която е достатъчна за запазването на хранителните продукти в хладилник, е + 5 °C, а във фризер -18°C. По-ниската температура означава по-високо потребление, допълват специалистите.

Според тях разходите за ток могат да паднат още повече, ако дадено домакинство може да си позволи инвестиции в нова дограма, саниране на жилището или поставяне на слънчеви панели на покрива на сградата.

В отговор на въпрос Георгиев уточни, че рекламираните в последно време уреди за намаляване на консумацията на ток не дават желания ефект, тъй като новите електромери измерват само активната енергия, а уредите изчистват ефекта от така наречената реактивна енергия. 

"Тези уреди са от полза за системата като цяло, но не и за намаляване на сметката на даден клиент", коментира експертът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати