Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 24
Начало arrow Политика arrow Орешарски: Президентът да не се бърка в енергийната система

Орешарски: Президентът да не се бърка в енергийната система

  Print E-mail
2013-12-04 16:31:15
източник: news.bg

На кратък блиц контрол с въпроси по различни теми бе подложен министър-председателя Пламен Орешарски не само в пленарна зала, но и от журналисти в кулоарите на парламента.

Премиерът говори по най-различни теми, като отговорите на всичките въпроси се състояха в едно-две изречения.

Все пак стана ясно, че Пламен Орешарски смята, че има много други места, от където могат да се спестят пари, както се направи с решението за намаляване на субсидиите на парламентарно представените политически партии. Според Орешарски обаче очакваните 4 млн. лева приходи от тази мярка са твърде скромни, за да се мислят още от сега къде да се дадат.

"Приходната част в Бюджет 2014 е доста напрегната и имаме нужда от засилени буфери, които, ако е необходимо, ще се активират", загатна още министър-председателят.

На енергийна тематика Пламен Орешарски категорично заяви, че няма опасност от повишаване на цената на тока през следващите няколко месеца, предвид влошеното състояние и големите загуби на Националната електрическа компания (НЕК). Няма място за страхове и по отношение на доставките на газ за предстоящия отоплителен сезон. "80 на сто е пълно газовото хранилище в Чирен и не се притеснявам при краткосрочни колебания на доставките на газ", успокои премиерът и изрази надежда да няма дългосрочни забавяния на доставките у нас, предвид тежката политическа ситуация в Украйна.

Пламен Орешарски напомни още на президента Росен Плевнелиев, че той има други задължения, но не и това да отговаря за сигурността в енергийната система.
Напомнянето бе във връзка с това, че преди дни държавният глава не подкрепи предложението за въвеждане на 20% такса върху приходите от ВЕИ сектора.

В пленарна зала министър-председателят загатна, че има заявен инвеститорски интерес към рестартиране на части от комбината "Кремиковци" и пускането им в експлоатация. И пред журналистите обаче Орешарски не пожела да даде повече информация, като обясни, че има време за това.

Припомняме, вече седмица в деловодството на парламента има внесено предложение от Атака, като един от акцентите му е именно рестарт на „Кремиковци".

Пламен Орешарски коментира и още една актуална тема, а именно закриването на комисията по досиетата. "Тази комисия отвори почти всички досиета. Какво повече да отваря?! Ако не е, нека да побърза и да си свърши работата", бе изказването на премиера по темата, който риторично попита - "След 20 години кого всъщност ще проверява тази комисия?".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?