24 Април 2024 г. Сряда

Орешарски: Президентът да не се бърка в енергийната система

2013-12-04 16:31:15

На кратък блиц контрол с въпроси по различни теми бе подложен министър-председателя Пламен Орешарски не само в пленарна зала, но и от журналисти в кулоарите на парламента.

Премиерът говори по най-различни теми, като отговорите на всичките въпроси се състояха в едно-две изречения.

Все пак стана ясно, че Пламен Орешарски смята, че има много други места, от където могат да се спестят пари, както се направи с решението за намаляване на субсидиите на парламентарно представените политически партии. Според Орешарски обаче очакваните 4 млн. лева приходи от тази мярка са твърде скромни, за да се мислят още от сега къде да се дадат.

"Приходната част в Бюджет 2014 е доста напрегната и имаме нужда от засилени буфери, които, ако е необходимо, ще се активират", загатна още министър-председателят.

На енергийна тематика Пламен Орешарски категорично заяви, че няма опасност от повишаване на цената на тока през следващите няколко месеца, предвид влошеното състояние и големите загуби на Националната електрическа компания (НЕК). Няма място за страхове и по отношение на доставките на газ за предстоящия отоплителен сезон. "80 на сто е пълно газовото хранилище в Чирен и не се притеснявам при краткосрочни колебания на доставките на газ", успокои премиерът и изрази надежда да няма дългосрочни забавяния на доставките у нас, предвид тежката политическа ситуация в Украйна.

Пламен Орешарски напомни още на президента Росен Плевнелиев, че той има други задължения, но не и това да отговаря за сигурността в енергийната система.
Напомнянето бе във връзка с това, че преди дни държавният глава не подкрепи предложението за въвеждане на 20% такса върху приходите от ВЕИ сектора.

В пленарна зала министър-председателят загатна, че има заявен инвеститорски интерес към рестартиране на части от комбината "Кремиковци" и пускането им в експлоатация. И пред журналистите обаче Орешарски не пожела да даде повече информация, като обясни, че има време за това.

Припомняме, вече седмица в деловодството на парламента има внесено предложение от Атака, като един от акцентите му е именно рестарт на „Кремиковци".

Пламен Орешарски коментира и още една актуална тема, а именно закриването на комисията по досиетата. "Тази комисия отвори почти всички досиета. Какво повече да отваря?! Ако не е, нека да побърза и да си свърши работата", бе изказването на премиера по темата, който риторично попита - "След 20 години кого всъщност ще проверява тази комисия?".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати