26 Април 2024 г. Петък

При избори днес: БСП с 96 депутати, ГЕРБ - със 74

2013-12-04 16:21:19

Ако изборите бяха днес, за БСП биха гласували 21.3%, за ГЕРБ - 16.3%, а като трета политическа сила се очертава ДПС с 5,5 %.

Това сочи проучване на „Сова Харис“ по поръчка на в.  „Преса“, което е реализирано в периода 21-27 ноември 2013 г. и обхваща 1000 души. 

На четвърто място е Реформаторският блок с 4,3%.

Като депутатски места това би означавало за БСП – 96, ГЕРБ – 74, ДПС – 25, а за Реформаторския блок – 19.

Според проучването "България без цензура" на Николай Бареков има подкрепа от 3 на сто, а "Атака" - 2,7 на сто.

Социолозите обаче изтъкват, че при проучванията, реализирани дълго преди изборите, отчитат и хората, които твърдо не смятат да гласуват или се колебаят. А известният 4-процентен праг за влизане в парламента се смята спрямо действителните бюлетини.

Ето защо при това изчисление се оказва, че в парламента биха влезли и "Атака" с 12 депутати, а "България без цензура" на Николай Бареков ще получи 14 места.

18,8% са заявили, че няма да гласуват, а тези, които все още не са решили как да гласуват, са 22,4%.

Според „Сова Харис“ най-значителен е спадът при подкрепата за ГЕРБ - с над 3%, от предишното проучване през октомври. 

БСП запазва нивото си от октомври, повишаване в доверието има към ДПС с 2.1%, "Атака" – 1.8% и с 1% по-високо доверие има "България без цензура".

По отношение на личния рейтинг на отделни политици се запазва конфигурацията за класацията по доверие на най-изявените политици в публичното пространство.

Според проучването има тенденция на спад в оценката за дейците от десния политически спектър, като най-отчетливо е това при лицата, свързани с ГЕРБ.

Съществен е отливът на доверие от президента Росен Плевнелиев - цели 10%, в днешното проучване той има 25% одобрение, при 35% през октомври.

При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (спад от 6,9%), отчитат от "Сова Харис" - 21% срещу 28% при октомври.

Отлив има и при Маргарита Попова, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева.

Според „Сова Харис“ при премиера Пламен Орешарски има повишаване на одобрението с 2,7% - 32% днес, при 30% през октомври.

Лютви Местан добавя 1,9%, а Волен Сидеров - 1,6%.

Доверието към институциите продължава да е ниско. За последния месец най-много от позитивното отношение към себе си е изгубила Българската православна църква - 10,6%.

В изследването се коментира, че за първи път в годините на прехода правителството се ползва с по-голямо доверие (29,8%) от президента - 25%.

Увеличаване на положителните оценки се наблюдава само при правителството и парламента (с по 0,7%), но и при тях нивата на недоверие са значително по-високи от тези на доверието.

Спадът в доверието в съдебната система продължава, при полицията е с 4,9%, прокуратурата - 6,5%. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати