26 Април 2024 г. Петък

Първият независим депутат обърка сметките в парламента

2013-12-04 08:05:38
Не го познавам, не съм го виждал, не съм го чувал да се оплаква. Такива бяха и официалните, и неофициалните коментари в ГЕРБ, след като днес се разбра, че депутатът Георги Марков е напуснал парламентарната група. Повечето от съпартийците му разказаха, че са научили за решението му от пресата, а един дори обясни, че когато чул по телевизията за напускането на Марков, проверил снимката му в интернет страницата на парламента, за да разбере за кого става дума. Пред журналисти зам.-председателят на групата Красимир Велчев заяви, че не е чул нито едно изказване, в което депутатът да покаже, че не е съгласен с групата.

Самият Марков, който е сред сравнително редовните депутати, днес не се появи в парламента. Нямаше го и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е в Брюксел за срещи с европейските партньори на партията. Цветанов, който отговаря за партийните структури, беше водач листата на ГЕРБ във Велико Търново за предсрочния парламентарен вот, но влезе като депутат от Благоевград и така на практика вкара Георги Марков в парламента.

От левицата предположиха, че и други ще последват Марков. В телевизионно интервю Спас Панчев  каза, че други депутати от ГЕРБ са споделили с него недоволството си и желанието да напуснат групата, а в парламентарните кулоари медийният секретар на БСП Антон Кутев заяви, че му мирише на разпад. Други очакват, че Марков ще "повлече крак" и за други съпартийци, които се страхували да бъдат първите отцепници.

Когато председателят на парламента Михаил Миков (БСП) обяви от трибуната, че е постъпило заявлението на Марков за напускане на парламентарната група, депутатите от левицата посрещнаха съобщението с аплодисменти. Ентусиазмът им не е неоправдан - БСП и ДПС разполагат точно със 120 депутати, или половината от гласовете в парламента. След избирането и освобождаването му за председател на ДАНС в средата на юни Делян Пеевски (ДПС) не участва в пленарните заседания и максималният брой депутати на управляващите е 119.

Така дори, за да започне заседание на парламента - при минимум 121 народни представители, са нужни гласовете на "Атака". Ако спечелят гласа на вече независимия Георги Марков за важни решения, ролята на "Атака" няма да е толкова голяма. С тази тактика в предишния парламент ГЕРБ си осигури мнозинство, въпреки че имаше едва 117 депутати.

В началото мандата с гласовете на БСП и ДПС в парламентарния правилник беше записана възможността напусналите или изключени депутати да могат да сформират нови парламентарни групи, а от левицата прогнозираха, че нова група може да дойде именно от отцепници от ГЕРБ. По същото време бивши активисти на ГЕРБ обявиха, че създават партия (учредената през септември БАСТА) и намекнаха, че очакват поне десетина депутати от сегашната група да се присъединят към тях. Днес обаче пред БНР бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров отрече Марков да се е свързвал с него или да е искал да се присъединява към БАСТА.

Самият Марков каза в интервю за националното радио, че няма да оправдае очакванията той да даде гласа в подкрепа на управляващата коалиция и че не е подстрекавал колегите си да напускат. Само седмица по-рано обаче придружи премиера Пламен Орешарски в Румъния, а в интервю през в. "Преса" обясни, че не е искал разрешение от групата или лидера на ГЕРБ. "Борисов не ми е родител, за да знае къде отивам", каза тогава Марков и обвини партийното ръководство, че не спазва предизборните си обещания. А днес заяви, че имал проблем не с Борисов и Цветанов, а с "тези, които ръководят групата - дружинните ръководители, "по-известните" на първия ред в парламента. Освен лидерите на партията, там стоят и Вежди Рашидов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, които не са в ръководството на групата.

Час по-късно последва поздравителен адрес от Борисов и Цветанов за 7-годишнината от учредяването на ГЕРБ.

"В нашата парламентарна група не може да бъде привлечен, защото при нас има ясна идеология"Не съм убеден, че този човек съвпада чисто идеологически с нашите цели, така че не виждам как ще стане".

Напускането на Марков съвпада и с разследване за ДДС измами срещу него заради продажбата на автогарата в Свищов през 2004 г., писа capital.bg. По случая е било образувано досъдебно производство, прекратено по-късно от прокурор Ваня Илиева от специализираното звено на Роман Василев. Според депутати от ГЕРБ Марков е близък с ректора на Стопанската академия в града Величко Адамов, а Илиева ръководи делата срещу офшорната империя, свързвала го с братята Красимир и Николай Маринови. Разследванията по трите дела са прекратени.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати