26 Април 2024 г. Петък

Чужд език: колкото по-рано, толкова по-добре

2010-08-28 17:29:46

В последните 5 години се наблюдава тенденция, при която все повече родители започват да записват децата си да учат чужд език от най-ранна възраст.

Това каза Петя Янкова – представител на една от най-големите фирми, които предлагат чуждоезиково обучение у нас. Тя се занимава с обучение на 3 – 6-годишни деца по английски език от 15 години.

Фирмата, в която работи Петя обучава деца предимно в детските градини, представи занимания с деца на първият у нас Фестивал на различните езици и култури.

Петя Янкова разказа, че преди 15 години, когато е започнала да преподава в една държавна детска градини й е било много трудно да убеди родителите, че въобще детето на тези години може да учи английски.

Предложила да се учи по два пъти седмично, а родителите реагирали по-скоро подигравателно с изрази от рода на “те български не са научили, английски ще говорят“. В края на учебната година обаче децата са изучавали английски вече 5 пъти седмично.

По думите й родителите са осъзнали, че това доколкото децата знаят български, въобще не се отразява на ученето на чужд език.

90% от детските градини в София вече изучават чужд език. Петя Янакова е категорична, че детето възприема най-добре сутрин.

При най-малките е много важно децата да свързват английския език с положителни емоции и затова той се изучава предимно с игри и песнички, обясни преподавателката и повтори, че колкото по-рано децата започват да се запознават с друг език, толкова е по-добре, защото целта е детето да учи чуждия език не като чужд, а като майчиния си език.

На детето се показва на картинка. С мимики и жестове му се показва всичко. Целта е да се избегне превода, защото именно опита да се превежда е основната грешка на по-големите деца и на възрастните. 

"Няма начална възраст, от която да започнем да се занимаваме детето си, няма начална възраст от която да започнем да му говорим на някакъв език. Няма проблем още от най – ранните месеци да започнем да говорим и на друг език на детето си" каза Емилия Славова, организатор на фестивала.

Славова обясни, че според препоръките на ЕС всяко дете трябва да научи поне 2 чужди езика, затова трябва да се започне от рано, за да има време да научи и втори и трети език.

Фестивалът, който се поведе в София, е част от инициативата на ЕК “Пиколинго“, която цели да поощрява родителите да учат децата си на чужд език от най-ранна възраст.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати