23 Април 2024 г. Вторник

"Ситуацията в Украйна като държавен преврат"

2013-12-03 00:09:57

Украинският премиер Микола Азаров заяви, че ситуацията, създала се около акциите на протеста в Киев, има признаци на държавен преврат, предаде ИТАР-ТАСС. 

"Това има всички признаци на държавен преврат. Това е много сериозна работа. Ние проявяваме търпение, но бихме искали и нашите партньори да не мислят, че всичко е позволено", подчерта Азаров на среща с посланици от ЕС, Канада и САЩ.

 

Азаров съобщи, че в Украйна се блокират сгради на държавните учреждения, че държавните служители не могат да отидат на работа, не могат да изпълняват основните си функции и това ще повлияе на изплащането на заплати и пенсии. 

По този повод той помоли чуждите посланици да призоват украинската опозиция да демонстрира мирно без използване на сила.

"Повярвайте, те ще се вслушат в думите ви", това ще има много голям принос, каза той.

Премиерът каза също, че ситуацията с масовите протестни действия в Киев е станала неуправляема, че правителството, без да снема вината от правоохранителните органи, смята, че политиците, присъединили се към протестите, рязко са  радикализирали обстановката.

Масовите акции придобиха неуправляем характер, а по-точно - управляем от страна на определени политически сили.

Ние знаем кой стои зад провокациите. Ще дойде време тези хора да бъдат наказани, каза Азаров.

Знаем, че опозицията подготвя план за завземане на Върховната рада (парламента), заяви премиерът. Как мислите, можем ли да се отнесем към това с безразличие? Разбира се че не.
Нали не мислите, че не разполагаме със средства да въведем ред.

За 10 минути входът към Министерски съвет може да бъде разчистен. Ние обаче не предприемаме това, въздържаме се от употреба на сила, подчерта Азаров.

Украинското правителство иска опозицията да деблокира сградите на държавни учреждения, за да се възобнови нормалната им работа, каза министър-председателят.

Участници в протестните акции, организирани от опозиционните партии "Баткившчина", УДАР и "Свобода" превзеха сградата на столичното кметство, Дома на профсъюзите и блокираха работата на правителството, припомня ИТАР-ТАСС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати