Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 20
Начало arrow България arrow Бездомните кучета намаляват, котките – новият проблем

Бездомните кучета намаляват, котките – новият проблем

  Print E-mail
2013-12-02 17:39:47
източник: dnes.bg

Броят на бездомните кучета намалява, а за сметка на това бездомните котки по улицата се увеличават, сочат проучванията на експерти.

Броят на бездомните котки скача бързо, особено в големите градове и някои от тях като Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София вече осъзнават, че трябва да работят за намаляване на популацията им, разказа пред БТА д-р Марина Иванова - ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни" в неправителствената организация "Четири лапи".

Екипи на организацията са извършили преброяване на безстопанствените животни в Пловдив през 2009 г., при което броят на кучетата е бил 686, а на котките - 7 623. През тази година е направено повторно преброяване в града след предприети мерки от общината за контрол на собствениците на домашни любимци и въвеждането на база данни с броя на кастрациите. 

Резултатите показват, че кучетата са намалели наполовина - 324, а котките са се увеличили до над 10 хиляди екземпляра.

Резултатите от последното преброяване на бездомните кучета в столицата, извършено между 18 септември и 24 октомври тази година, сочи, че животните и в София намаляват. Регистрираният брой на бездомните кучета е 6635, при 11 124 през 2007 г. 

Характерно за районите с най-висока популация е, че са в периферията на Столична община и традиционно са буферна зона за животни, изоставени от съседни на столицата райони.

Нормално е при понижаване на популацията на бездомните кучета в един град да се завиши броят на безстопанствените котки и те да се качат на върха на пирамидата в градската среда, коментира д-р Иванова. По думите й обаче изчезването на котките би довело до увеличаване на популацията при мишки и гризачи.

Работата с котките е доста по-сложна от тази с кучетата, тъй като те се размножават много бързо и са трудни за залавяне, защото са недоверчиви, отбеляза ветеринарът. По думите й хората не осъзнават популацията им като проблем, тъй като са кротки, не хапят и не натрапват присъствието си. Основните оплаквания от котките са свързани със силното мяукане в сезона за размножаване и с наличието на бълхи. 

Бързото разрастване на популацията на котките се дължи на някои особености в размножаването им, посочи специалистът. От ранна пролет до есента женските раждат по два-три пъти, най-често по 2-4 котета. Средната продължителност на живота на уличните котки е 5-6 години.

„Не мисля, че трябва да стигаме дотам, да осъзнаем, че имаме голям проблем с популацията на бездомните котки, за да работим върху нейното регулиране и намаляване“, посочи специалистът. 

По думите й в София котките не могат да се преброят, защото популацията е по-висока в централните райони, а там много често сградите са разположени така, че имат вътрешни дворове, в които не може да се влезе. 

Освен кастрацията, която трябва да достигне 80 на сто при домашните животни, за преодоляване на проблема с бързо нарастващата котешка популация експертите предлагат още няколко решения. Сред тях е поставянето на контейнери за отпадъци, които се затварят, тъй като размерът на популацията зависи и от наличната хранителна база.

Важни са и редовното сметосъбиране и сметоизвозване, както и затварянето на прозорците към мазетата в стари блокове и кооперации, в които се крият котешките семейства.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?