29 Март 2024 г. Петък

Бездомните кучета намаляват, котките – новият проблем

2013-12-02 17:39:47
Броят на бездомните кучета намалява, а за сметка на това бездомните котки по улицата се увеличават, сочат проучванията на експерти.

Броят на бездомните котки скача бързо, особено в големите градове и някои от тях като Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София вече осъзнават, че трябва да работят за намаляване на популацията им, разказа пред БТА д-р Марина Иванова - ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни" в неправителствената организация "Четири лапи".

Екипи на организацията са извършили преброяване на безстопанствените животни в Пловдив през 2009 г., при което броят на кучетата е бил 686, а на котките - 7 623. През тази година е направено повторно преброяване в града след предприети мерки от общината за контрол на собствениците на домашни любимци и въвеждането на база данни с броя на кастрациите. 

Резултатите показват, че кучетата са намалели наполовина - 324, а котките са се увеличили до над 10 хиляди екземпляра.

Резултатите от последното преброяване на бездомните кучета в столицата, извършено между 18 септември и 24 октомври тази година, сочи, че животните и в София намаляват. Регистрираният брой на бездомните кучета е 6635, при 11 124 през 2007 г. 

Характерно за районите с най-висока популация е, че са в периферията на Столична община и традиционно са буферна зона за животни, изоставени от съседни на столицата райони.

Нормално е при понижаване на популацията на бездомните кучета в един град да се завиши броят на безстопанствените котки и те да се качат на върха на пирамидата в градската среда, коментира д-р Иванова. По думите й обаче изчезването на котките би довело до увеличаване на популацията при мишки и гризачи.

Работата с котките е доста по-сложна от тази с кучетата, тъй като те се размножават много бързо и са трудни за залавяне, защото са недоверчиви, отбеляза ветеринарът. По думите й хората не осъзнават популацията им като проблем, тъй като са кротки, не хапят и не натрапват присъствието си. Основните оплаквания от котките са свързани със силното мяукане в сезона за размножаване и с наличието на бълхи. 

Бързото разрастване на популацията на котките се дължи на някои особености в размножаването им, посочи специалистът. От ранна пролет до есента женските раждат по два-три пъти, най-често по 2-4 котета. Средната продължителност на живота на уличните котки е 5-6 години.

„Не мисля, че трябва да стигаме дотам, да осъзнаем, че имаме голям проблем с популацията на бездомните котки, за да работим върху нейното регулиране и намаляване“, посочи специалистът. 

По думите й в София котките не могат да се преброят, защото популацията е по-висока в централните райони, а там много често сградите са разположени така, че имат вътрешни дворове, в които не може да се влезе. 

Освен кастрацията, която трябва да достигне 80 на сто при домашните животни, за преодоляване на проблема с бързо нарастващата котешка популация експертите предлагат още няколко решения. Сред тях е поставянето на контейнери за отпадъци, които се затварят, тъй като размерът на популацията зависи и от наличната хранителна база.

Важни са и редовното сметосъбиране и сметоизвозване, както и затварянето на прозорците към мазетата в стари блокове и кооперации, в които се крият котешките семейства.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати