20 Април 2024 г. Събота

Плевнелиев не одобри такса ВЕИ: Няма предсказуемост!

2013-12-02 17:35:55

Липсата на предсказуемост и прозрачност не влияе положително на бизнеса. Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти днес намерението за въвеждане на такса върху приходите на инвеститорите от ВЕИ.

„За пореден път в България се сблъскваме със сериозен проблем – това е проблемът с липсата на предсказуемост по отношение на законите, на институциите и на действията на правителството и на политиците“, заяви държавният глава.

Около стотина представители на фотоволтаични фирми, произвеждащи „зелена” енергия, се събраха днес на протест пред Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Недоволството им е срещу приетото от парламентарната бюджетна комисия предложение на партия "Атака" върху приходите от ВЕИ да бъде наложена такса от 20%.

От бранша коментираха, че конституционният принцип, гарантиращ закрилата на инвестиции, ще бъде нарушен, и това обрича на фалит не само този сектор, а цялата българска икономика.

По думите на президента, ако искаме да имаме икономическо развитие чрез нови инвестиции, трябва да сме прогнозируеми в действията си по отношение на налагането на такси и в данъчната си политика.

Не трябва често да се променя средата за правене на бизнес, тоест да се измислят нови данъци и такси, заяви президентът.

Плевнелиев напомни, че инвестициите създават нови работни места. „Ето защо трябва да бъдем прогнозируеми по отношение на данъчните закони“, допълни той.

По отношение на заявеното намерение за намаляване на държавната субсидия за политическите партии, Плевнелиев посочи, че сега те реализират поетите от тях ангажименти.

„Добре е, когато политическите партии изпълняват поети от тях ангажименти. Друг е въпросът колко, кога, но при всички случаи, аз бих окуражил действия, които са в изпъление на поети пред целия народ ангажименти”, допълни Плевнелиев.

Държавният глава обяви, че ще вземе отношение по параметрите на проекта на Закон за държавния бюджет за 2014 година, след като приключат обсъжданията в Народното събрание.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати