19 Април 2024 г. Петък

За всеки трети българин политик=престъпник

2013-11-29 09:00:41
Депутатите най-вероятно ще почиват 25 дни по Коледа и Нова година - девет дни повече от учениците, пише на първа страница "Труд". Последното заседание на парламента за тази година ще бъде на 20 декември. По правилник зимната ваканция е фиксирана до 10 януари. Тъй като това е петък, парламентът най-вероятно ще се събере следващата сряда - 15 януари. Народните представители от управляващите партии БСП и ДПС заминават днес на семинар с кабинета "Орешарски" в Боровец.

Всеки трети българин си представя политик, като чуе думата "престъпник". Това сочат данни от изследване на "Отворено общество", направено през юли за обществените нагласи към езика на омразата, пише в. "Сега". За 19,9 процента от населението извършителите на престъпления са роми, а според 14,9 - скинхедс. Следващите аналогии за престъпници са бизнесмените - за 13,9 процента, и адвокатите - за всеки десети от попитаните. 

"Интернет гласуването е опасно в гетата", твърди в интервю пред "Труд" математикът Михаил Константинов. Според него нововъведението ще направи вота неконтролируем. 

"Ако въведем машинно гласуване в гетата ще гласуват сто на сто по интернет. Циганските избиратели ще си дадат паролите на техните босове, а те от своя страна ще намерят IT специалисти, които ще гласуват "правилно". По-контролиран вот от това - здраве му кажи", коментира Константинов. 

По думите му големи промени в изборното законодателство са контрапродуктивни. Междувременно трябва да се
намали субсидирането на партиите. 

"В България държавната издръжка е 8-9 пъти по-висока от германската. А доходите на българите са пет пъти по-ниски. Трябва да има елементарно приличие. Може ли в най-бедната държава да има най-високи субсидии за партиите. Най-бедните сме, а най-много си хрантутим партиите. Ако наистина са загрижени за нас, трябва да си намалят субсидиите", категоричен е експертът.

За намаляване на държавната субсидия призовава и депутатът от БСП Георги Кадиев. В отговор на въпрос за "24 часа"

"След изследване на практиките в 30 държави в Европа може да се обобщи, че навсякъде парламентарните партии вземат по-голяма субсидия - нормално е да стимулираш участниците в политическия процес да опитват да влизат в парламента, а не просто да се борят за един процент и съответно държавна субсидия. И, второ, навсякъде субсидията, тъй като е за политическа дейност, е обвързана не само с едни избори на 4 години, а с участие и в местни избори, и в президентски, и въобще в политическия живот. Това е смисълът на политическата субсидия. При нас партиите получават по 6 евро на един глас.
 
Единствено Словения се доближава с 5,3 евро, всички останали са между 1 и 3 евро. В Германия са 3. Парадокс е най-бедната държава в ЕС България да има най-висока политическа субсидия за партиите на спечелен глас", смята Кадиев.

В България трябва да се приложи швейцарското правило, както се прилага в Швейцария, а не в побългарения вариант. Това заявява в интервю за "24 часа" икономистът Красен Станчев. Той предлага дори да се обърне още пирамидата на осигурителните прагове. 

"Това означава, когато се осигурявате на относително малка сума, да плащате примерно 20 процента, когато се осигурявате на относително голяма сума - да плащате 10 процента, или два пъти по-малко. Смисълът на такава промяна би създал стимули за хората, които искат да имат по-голяма пенсия, да работят повече и съответно да внасят повече. Подобна система беше приложена в Русия и работи", отбелязва Станчев.

Пенсионната система трябва да създава надежда, допълва пред "Дума" Валентина Богданова, депутат от Коалиция за България. 

"Бюджетът ще понесе замразяването на възрастта за една година. Но според мен големият проблем е има ли в момента пенсионна реформа и само до увеличаването на възрастта и стажа ли се свежда реформата. Аз твърдя, че не. По-важното е устойчива ли е  в момента пенсионната ни система? Когато голяма група българи при този пазар на труд, при тази икономическа реалност в момента, при тази продължителност на живота и при определено затруднен достъп до пенсионната система, при условие че са били добросъвестни вносители, остава въпросът струва ли си да се инвестира в нея. Този проблем продължава да стои и това е част от коментара на голяма група българи", подчертава Богданова.

Терористи от "Ал Кайда" набират доброволци у нас. Сигнал за това е получен в българските служби и в момента те го разследват, става ясно от доклад на МВР за проблемите на бежанците, съобщава "Телеграф". Според източници от службите сигналът е за сириец - активист на терористичната групировка, който е влязъл у нас преди около година. Той е със статут на временно пребиваващ и започнал да набира доброволци, които да се бият на страната на опозицията в Сирия, твърди ежедневникът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати