20 Април 2024 г. Събота

Комисията "Сидеров" рови в МРРБ-то на ГЕРБ

2013-11-28 14:46:17
спор има ли нарушения в МРРБ по времето на ГЕРБ влязоха от комисията за конфликт на интереси, където днес беше внесен сигнал от "Екогласност" срещу бившия министър Лиляна Павлова.

"Екогласност" внесе сигнал в комисията за корупцията и конфликт на интереси за отклоняване на средства в размер на 1,5 млн лева по проекти по времето, когато министри на регионалното развитие и благоустройството са били Лиляна Павлова и сегашния президент Росен Плевнелиев. 

Председателят на комисията Волен Сидеров определи сигнала като доста сериозен. Подготвя се сигналът да бъде изпратен до ОЛАФ, а вече е бил подаден и до главния прокурор.

Става дума за проекти за пречиствателни станции по програма ИСПА. Те се печелят от две фирми – консорциум, турска и немска, като подизпълнител се определя старозагорска фирма, която построява станциите. 

В последния момент обаче се появява куха турска фирма, която спира плащанията към българската. Тя осъжда консорциума да се спрат плащанията към него на три инстанции. МРРБ обаче изплаща средствата на консорциума. Според "Екогласност" това става точно когато министри са били Плевнелиев и Павлова.

Според „Екогласност“ има престъпления по служба и трябва да се поиска имунитетът на Павлова. Сидеров обясни, че ако сигналът се докаже, може да се стигне до искане за импийчмънт на президента.

"Ако се види, че има такива основания, защо не", каза председателят на комисията.

Лиляна Павлова обаче категорично отрече, че има такъв казус.

"Това е проект по ИСПА, строен в период 2004-2009 година. В момента по този случай има частно-правен спор, че българската фирма, която е подподизпълнител, не си е получила парите", заяви Павлова. 

По нейни думи старозагорската фима е подала иск за 50 000 лева срещу МРРБ. Становището на ведомството обаче е, че трябва да се разплати с изпълнителя. 

По правилата на ИСПА може да се плаща само на изпълнителя. По нейни думи министерството изобщо не е било страна по спора.

"Това е една политическа атака срещу президента и срещу мен", каза бившият министър. Тя обясни, че това може да се тълкува и като опит за отклоняване на внимание.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати