26 Април 2024 г. Петък

Тежки дебати в НС за онлайн хазарта

2013-11-28 13:39:06

Депутатите влязоха в спор по време на първото четене на ЗИД на Закона за хазарта.

С промените се прилага нов начин на облагане - двукомпонентна такса за хазарта. Най-големи спорове обаче възникнаха за он-лайн хазарта.

До момента от он-лайн хазарт няма кой знае какви приходи, подчерта в хода на дебатите Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя очаква спад от 22 милиона лева от приходи от он-лайн хазарт в хазната през следващата година с въвеждане на новия начин на облагане. Поне с 3 пъти по този начинспоред Стоянова ще намалеят приходите от он-лайн хазарт.

„Черешката на тортата", по думите на Менда Стоянова -премахва се филтрирането на сайтове за он-лайн хазартни игри, без да са лицензирани. При нарушение се налага административно наказание „глоба" в размер на 2 милиона лева.
По думите на бившата шефка на бюджетната комисия обачетрудно ще се намери провинилия се организатор на он-лайн хазарт без лиценз, за да му се наложи колосалната глоба.

Този закон е в топ 10 по лобизъм, заяви и Ирена Соколова от ГЕРБ. Тя настоя законът да бъде подложен на широко обществено обсъждане.

Предложените промени според мен са в правилната посока, заяви червеният Георги Кадиев. Поне с 30% се очаква да се увеличи он-лайн хазартът през 2014 заради двете големи спортни събития - Зимната Олимпиада и световното първенство по футбол.

120 милиона лева са приходите у нас от офлайн хазарт, 50 милиона лева от тях са от ротативки. От промените ще спечели офлайн хазартът, категоричен бе Кадиев.

Какво предвиждат промените - за правото да се осъществява хазартна дейност на територията на България се предвижда такса, която се определя по един и същи начин за всички местни и чуждестранни лица, получили лиценз за хазартна дейност.

Предвижда се двукомпонентна такса за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност, която се състои от два задължителни елемента.

Първият елемент от таксата е константна величина в размер на 100 000 лв. и се събира еднократно. 
Вторият елемент от таксата е променлива величина, определена в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисионни за участие, върху стойността на получените такси и комисионни.

Проектът предвижда двукомпонентна такса в комбинация с данъчно облагане с корпоративен данък, каквато е добрата практика на облагане на хазартната дейност, съществуваща в редица държави-членки на Европейския съюз - Дания, Великобритания, Малта, Испания и други.

Във връзка със събирането на таксата проектът предвиждаимуществена санкция, в случаите, когато за дължимата такса не е подадена справка в законоустановените срокове.

С проекта се предвижда изискванията към организирането на онлайн залагания да важат за всеки вид хазартни игри, които Законът за хазарта предвижда да бъдат организирани онлайн, тъй като онлайн хазартът не е отделен вид хазартна игра, а способ за провеждане на хазартната игра.

С проекта се предлага отпадане на ограничението на възможността за откриване на игрални зали и игрални казина в хотелите с три звезди, което беше въведено в закона през 2012 г. и доведе до ограничаване развитието на бизнеса и намаляване на данъчните приходи.

Със законопроекта се въвежда допълнително изискване, на което трябва да отговаря търговско дружество, регистрирано в друга държава-членка на Европейския съюз, в държава по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, за да му бъде издаден лиценз за организиране на онлайн залагания на територията на  България.

Дружеството следва да упълномощи свой представител с адрес на територията на България и с представителна власт в обем, който му позволява да поема задължения за дружеството към трети лица и да го представлява пред държавните органи в България. С въвеждането на това изискване се осигурява възможността на държавния контролен орган в областта на хазарта ефективно да осъществява контролните си функции.

В преходните и заключителни разпоредби на проектозакона се предвиждат промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и в Закона за корпоративното подоходно облагане. Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари са във връзка със задължението на организаторите на хазартни игри в казино да регистрират и идентифицират клиентите си в регистър на хартиен и на електронен носител.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, са свързани с размера и начина на данъчно облагане на хазартната дейност. Във връзка с промените в режима на данъчно облагане се предвиждат промени и в административно-наказателните и в допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се въвеждане на санкции за организиране на хазартни игри онлайн без притежаването на издаден лиценз.

Заради разгорещените спорове, депутатите гласуваха даотложат гласуването на закона за следващата седмица. "За" бяха 91, 85 "против", 5 гласуваха "въздържал се".

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати