29 Март 2024 г. Петък

"Дойните крави на държавата"

2013-11-28 10:13:29

"Дойните крави на държавата", коментира "Труд" държавната политика за формиране на всевъзможни такси, които граждани и бизнес плащат за публични "услуги". Парите за регистрационни табели на автомобилите са 32 лева - по договор за услугата, граждани и фирми обаче плащат по 75 лева. Надценката от 134% отива в бюджета на МВР. Държавните закононарушители могат да бъдат наказани и без това да е записано в закона. След като министерствата не желаят да се съобразяват с разпоредбите, гласувани от депутатите, същите тези депутати могат да им намалят годишните бюджети с толкова, с колкото те трябва да редуцират таксите. А спестените пари да насочат към недофинансирано перо.

"От провалите с еврофондовете никой не може да извлече дивиденти", коментира "Сега". Заиграването с еврофондовете е удобно за опозицията - тройната коалиция има комплекс от спирането на парите по предприсъединителните програми, а бившиятпремиер Бойко Борисов наистина положи усилия големите транспортни проекти да вървят. Опитът да си присвояваш само успехите и да замиташ провалите, до който прибягват и двете страни, обаче е бомба със закъснител, от която всички могат да загубят. Времето ще покаже доколко временното спиране на оперативна програма "Околна среда" е буря в чаша вода, но е повече от сигурно, че политическите боричкания в България само влошават позициите на страната. Постигането на консенсус по тази тема не е задължително изискване - неслучайно сме парламентарна държава, но в името на благоприличието и същия този национален интерес ще е добре при размяната на реплики откровените лъжи и манипулации да спрат. Трябва да спре и целенасоченият саботаж на част от чиновниците.

"Темида винаги е благосклонна към Доган", коментира "Сега". Правилата, които вменяват задължения на обикновените българи, не важат за пожизнения лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е действителността и тя ни беше демонстрирана отново от Софийския градски съд по делото срещу Октай Енимехмедов. Той нападна Доган в началото на годината с газов пистолет.

В понеделник съдът отписа пострадалия от списъка със свидетелите по делото срещу Енимехмедов. За Доган добре, но страшно зле за държавата, за върховенството на закона, за равенството на гражданите пред него. Но в същото време никак не сме изненадани - имаме поредно доказателство, че Доган може да накара държавата да работи, както му се иска.

Че за Доган има различни аршини и закони беше доказано още когато Върховният административен съд не откри конфликт на интереси за хонорара му от 1,5 млн. лв., получен като консултант по четири мегапроекта на тройната коалиция. Можем само да гадаем срещу какво законът се потъпква за комфорта на една личност.

"Чист мажоритарен вот ще бетонира това мнозинство, докато всички си заминем", казва в интервю за "Сега" Димитър Димитров, политолог. Според него читави кандидати от по-малки или нови партии ще бъдат "удушени" в мнозинства на ГЕРБ, БСП и ДПС. И ако ДПС отстъпи някъде мандати в смесени райони, това ще бъде в полза на коалиционния партньор, към днешна дата - БСП. Т.нар. автентична десница винаги ще има свои депутати. Ще бъде както във Велико народно събрание. Тя ще спечели всички големи градове и никога няма да управлява. Докато кризата не стане колосална, за да я избута нагоре. Няма по-добро решение от гласуването за кандидат в листа. За да е валиден гласът ти, трябва да отбележиш предпочитан от теб кандидат от партийната листа. Така всички стават равни - както гласоподавателите, така и кандидатите. Практиката в други страни показва, че такъв вид гласуване силно укрепва ролята на водачите на листи.

"Пари за нищо", коментира "Стандарт". Преди ден просветното министерство лансира идея, според която ще привлича бъдещи медици, педагози и инженери в университетите като им плати семестриалните такси или вдигне стипендиите им. Това би трябвало да бъде част от пакета мерки за привличане на кадри в областите, където в близките години се очаква траен дефицит на хора. Проблемът обаче е в това, че въпросният пакет ще се разпадне много скоро, ако бъде оставен само в ръцете на образователното министерство. Защото привличането на специалисти в дадена област става не със стипендии, които ще се получават четири или шест години, а със заплати, които гарантират цял един нормален и достоен живот.

"Защо утихват протестите", коментира "Преса"път на естетически провокации. Всъщност така протестиращите сами си подляха вода. Те поведоха упорита битка за статуса си на неразбираем за широката публика език. Никой не се запита какво мисли човекът пред телевизора, когато вечерните емисии му предлагат било плажуване с дюшеци пред Народното събрание, било обстрел с хартиени пистолетчета. Така закономерно всичко се заключи в София и то в нейния център.

"Още 14 000 софиянци се греят на парно", отбелязва в интервю за "Новинар" Явор Куюмджиев, депутат от БСП и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. Той посочва, че проблемът на хората не е в самата услуга "парно", а е в липсата на доверие в системата. "Ние предлагаме две основни от досегашните правила в работата на топлофикациите да отпаднат.

Сградната инсталация, която пренася енергията до дома, не трябва да се отчита непременно и задължително от топлинен счетоводител. Предлагаме гражданите да се разберат помежду си и да ползват друг начин на отчитане. Това ще доведе до автоматично снижаване на цената, която плащат.Второто е, топлинните счетоводители да не са поддоставчици на топлофикациите, както е в момента, а да бъдат поставени директно на пазара, за да убеждават клиентите, че услугата, която предлагат е най-добрата и цената й е най-поносима. Целта е по този начин също така да се намалят цените на сметките. Парното е най-екологичният, съвременен и модерен начин за отопляване на жилищата в града. Трябва да стимулираме този вид колективна услуга, защото това е най-доброто", казва Куюмджиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати