20 Април 2024 г. Събота

1 милион мъртви души живват на избори; "Помашкият кьорфишек"; "Обществото вече контролира партиите"

2013-11-27 08:17:53

Управляващите няма да въведат механизъм за изчистване на избирателните списъци от т.нар. мъртви души за вота за евродепутати догодина, показава проверка на "Труд".

Окончателният проект за нов изборен кодекс на БСП, който заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова трябва да внесе в парламента до края на седмицата, предвижда списъците на хора с право на глас да бъдат редактирани, но чак след изборите следващата година.

По този повод "Труд""">"Помашкият кьорфишек", коментира "Стандарт". Като наближат избори, традиционно се прави поредната помашка партия. Досега нито един от проектите не се е оказал жизнеспособен, което не пречи експериментите да продължат.

Поредното начинание е новата партия "Помак". Без съмнение това е поредната провокация, зад  която стоят неясни външни и вътрешни сили. Друг е въпросът, че големите партии у нас рядко стъпват в родопските села. За да се пресекат всякакви опити за очуждаване на населението там и потенциалните рискове за откъсване на територии, е необходимо българската държава да разработи специална стратегия за развитието на Родопите.

"Обществото вече контролира партиите", казва в интервю за "Стандарт" проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. Според него хубавото на протестите е съзнаването, че икономическите трудности не са просто сами за себе си, а причината за тях е някъде по върховете и най-вече в парламента.

В парламента се вземат решения, които след това се отразяват по катастрофален начин на икономиката. Тези, които ще направят промяната не са студентите, нито постоянно протестиращите, а тези в партийните централи.

Те трябва да разберат, че действайки по досегашния начин, ще срещнат единствено съпротивата на хората.

Партийните централи все още не са успели да се преустроят, да осмислят ставащото и какво трябва да направят. Този процес не става бързо. Но единствената гаранция, че той е необратим, е фактът, че обществото вече е поело контрола над него.

***

"Да оберем национал-популистките плевели", коментира в "Труд" Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и PR.

Той посочва, че у нас национал-популистите дават прости и неизпълними обещания на сложни и неразбираеми за мнозинството задачи. Това ги прави популярни и лесни за преглъщане. В това отношение у нас почвата е добре наторена, за да никнат фашизоидни плевели.

Глад, мизерия, лошо здравеопазване, ниска раждаемост, висока смъртност, корупция. Хората си задават въпроси, а традиционните партии не дават отговор на българина. Смелост, чест, доблест, ред, все неща, които съвременният български пейзаж не успява да осигури. И ето че дефицитът на пазара е бързо запълнен. Затова сега по улиците се разхождат чернодрешковци. Доброто лечение изисква, наред с осмиването на тези групи от нереализирани юнаци, да се насочим към  традиционните партии и да бъдат принудени те да работят качествено, за да не оставят свободни територии за национал-екстремисти, коментира Бабикян.

Надига ли се националистическа вълна в България? "Монитор""">Юрий  ръст на симпатии към националистическите формации. Много фактори влияят върху това, не само бежанската криза.

ИКОНОМИКА

"Ще преговаряме с Русия за по-евтин газ", обявява в интервю за "Труд" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

Той смята, че цената, по каято България купува в момента природен газ, е висока. Освен че тя ще намалее по технологични причини, когато бъде изграден "Южен поток", може да бъде намалена още преди това. Възможно е преговорите да се случат следващата година, възможно е още през декември да има среща на енергийни комисии, които да подготвят междуправителственото заседание догодина.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати