27 Април 2024 г. Събота

Депутатите с 1688 неизвинени отсъствия от работа

2013-11-26 10:34:58

Депутатите са натрупали 1688 отсъствия от работа без основателна причина, информира "Труд". Това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала за периода от май до октомври т.г., публикувани в сайта на парламента.

Ежедневникът цитира президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, според когото избирателната система не бива да бъда пропорционална, а смесена. "Редно е по-силно да бъде застъпен мажоритарният елемент. Така ще могат да бъдат избрани хора, доказали се с работата си за благото на България", коментира Първанов във Велико Търново. Конституцията също се нуждаела от промяна, а ветото на президента трябвало да бъде отхвърляно с по-висок праг от гласове от обикновено парламентарно мнозинство.

Държавният глава трябвало да има право и да свиква референдуми."Решенията на Консултативния съвет по национална сигурност трябва да имат задължаващ, а не препоръчителен характер. Законодателството, свързано с дейността на КСНС, трябва да бъде променено", категоричен е Първанов.

На икономическия форум между държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай в Букурещ премиерът Пламен Орешарски е завел повече от 20 български фирми. Форумът съпътства срещата на правителствените ръководители на Инициативата за сътрудничество между държавите от ЦИЕ и КНР. За сътрудничеството си със страните от ЦИЕ Китай обяви мерки, които включват и кредитна линия от 10 млрд. долара за съвместни проекти, припомня "24 часа".

"Стандарт"Правим трети мост с Румъния". Това договарят правителствата на България и Румъния. Мостът ще е между Силистра и Калъраш. "Капитал Daily" вижда "Ледена епоха в кредитирането".

Жилищните и потребителските заеми продължават да се свиват, ръстът на тези за бизнеса е около нулата. Над 58% от българите не искат да теглят кредит. Близо 7% от домакинствата прибягват до заеми за купуването на стоки от първа необходимост, показва проучване на БАН.

"Сега"Българите вече теглят кредит само в краен случай". 75% одобряват държавна намеса и контрол в политиката на банките, а повече от половината - 58%, твърдят, че не биха изтеглили заем за нищо на света.

"Разпродажбите в мола вече са мираж", според "Телеграф". Тази Коледа магазините ще ни лишат от традиционните празнични намаления. Отстъпките ще са минимални, а на много места изобщо няма да има такива, показва проучване на вестника.

Предложението за данък върху приходите на фотоволтаичните  централи, което Българският енергиен холдинг (БЕХ) направи преди два месеца, се е трансформирало в чернова на нов закон, с която"Капитал Daily" разполага. Този път идеята е да се облага не само производството на ток от слънчева, но и от вятърна енергия,а размерът на данъчната ставка е свален наполовина - от 30 на 15% от приходите на производителя. Предлаганите мерки са поредният опит на държавата да намери средства, с които да си позволи по-ниските крайни цени на тока. В момента Националната електрическа компания (НЕК) и електоразпределителните дружества задължително изкупуват електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) на преференциални тарифи, а събираното от клиентите не покрива тези разходи. 

Един презокеански полет превърна член на българското правителство в напорист рекламен агент на едрия американски бизнес. Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, отлетя за САЩ, срещна се с енергийни гиганти и се върна в София със зашеметяващи новини. "Уестингхаус" ще строи у нас VII ядрен реактор и руските хилядници в "Козлодуй" ще се снабдят с американски брат от най-ново поколение, а "Дженерал Илектрик" ще изгради IX и X блок в ТЕЦ "Марица-изток 2", защото България има амбицията да развива въгледобива. "Ще предложа на МС да одобри започването на преговори с "Уестингхаус", обяви енергетичният министър, отразява думите му "Сега".

"Дума" също цитира министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който вчера в Сандански запали факла и даде старт на газификацията на града. "Слава Богу, че моят кошмар не се реализира - България няма да има проблем с доставките на природен газ, икономиката тръгна по пътя на растежа. 

Изграждането на 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще произвежда енергия за следващото поколение българи, а бизнесът ще има достъп до евтина електроенергия. "Дженеръл илектрик" прояви интерес да монтира два допълнителни блока, свързани с ТЕЦ "Марица-изток" 2, те ще бъдат държавни, а електроенергията на по-ниска цена от тази, която подписа едно друго правителство, други централи за изкупуване на доста по-висока цена", каза енергийният министър. Стойнев коментира и ситуацията в Мина "Ораново" край Симитли. "Всички дължими към държавата концесионни такси са заплатени от концесионера, възнагражденията на работниците също, според заключенията на експертите от инспекцията по труда значително са подобрени условията на труд в рудника."

"Системите за безопасност на реактора АР 1000 на американската компания "Уестингхаус" са революция в ядрената енергетика и това е бъдещето, подчертава в интервюто си за "24 часа" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. "При авария като тази във "Фукушима", когато няма и ток, пасивните системи за защита обезпечават минимум 7 дни безопасно състояние на ядреното гориво", обяснява той. 

Заглавието на темата на "24 часа"Принудителната смяна на топломер е незаконна."Енерго-Про" е глобена от комисията за защита на конкуренцията с 1 034 755 лв., съобщава "Монитор".

"Вярвам, че Станишев се извини искрено за "възродителния процес", казва в интервю за "Дума" Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП и заместник областен управител на Областна администрация в Кърджали. "Радвам се, че историческата грешка, нанесена с възродителния процес, след извинението на председателя на БСП, вече не дълбока рана. Турското, мюсюлманското население в страната ни построи немалка част от България - фабрики, заводи, пътища, язовири, жилища блокове с честен и осъзнат труд. И днес аз се гордея с любовта им към родината, отечеството, родната българска земя, култура, език, история - честно и почтено. Гордея се за чувството на българските граждани с турско самосъзнание за уважението към държавата и институциите. Протестите не бива да ни притесняват.

Tе са част от демократичната система, в която живеем. Държа да припомня, че само при социализма една партия можеше да има 99,99% подкрепа. В условията на демокрация малцинството се подчинява на мнозинството. Двата митинга - в София - 70 хиляди членове и симпатизанти на БСП и ДПС, а в Пловдив 15 хиляди - на ГЕРБ, показаха съотношението на силите. А то е в полза за Сергей Станишев и Лютви Местан пред Бойко Борисов", категоричен е г-н Назми Мюмюн.

"Прокуратурата и полицията скръцнаха със зъби на "гражданските патрули", съобщава "Сега". С две седмици закъснение прокуратурата, ДАНС и МВР заклеймиха "гражданските патрули" на националистите и "отрядите за самоотбрана" на ромите и обявиха, че няма да допуснат в центъра на София да се налага ред от друг, освен от полицията. В съвместна позиция главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Цветлин Йовчев и председателят на ДАНС Владимир Писанчев обявиха, че няма да толерират каквито и да е "формирования за "самоотбрана", "самозащита", "гражданско патрулиране" и т. н.", а ръководените от тях държавни органи ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати