28 Март 2024 г. Четвъртък

Как ще бъде изплатена новата мощност в АЕЦ „Козлодуй”?

2013-11-25 10:47:11

Големите енергийни проекти като "Южен поток" и бъдещият седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще динамизират българската икономика. Ще се създадат работни места и секторът ще се модернизира. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред TV7.

След посещението си в САЩ той съобщи, че ще препоръча на Министерския съвет да започнат преговори с американската компания Westinghouse за изграждането на новата мощност в АЕЦ “Козлодуй”, като Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, е изразила готовност да финансира 70% от проекта. 

Днес Стойнев съобщи, че за седми блок е възможно да има около 350-400 млн. евро държавни гаранции, тъй като ще се тегли заем. Това било нормално, тъй като проектът е за милиарди.

Проектът ще се финансира от чуждестранни капитали, след което чрез продажбата на електроенергия инвестицията ще се изплаща, поясни министърът.

Припомняме, че при дебатите около строителството на АЕЦ „Белене” ключов въпрос бе каква ще е цената на тока след направените инвестиции, но засега министърът не коментира тази тема.

Финансовият модел за седми блок ще бъде изготвен от БЕХ и Westinghouse, ако МС даде мандат на холдинга за преговори.  Предложението за изграждането на новата мощност ще бъде внесено в МС началото на декември. Ако кабинетът даде зелена светлина за проекта, в началото на 2014 г. може да започнат срещите на работни групи от България и САЩ. Чак през 2016 г. ще можем да говорим за строителството на седми блок, а не да го стартираме, уточни министърът.

„Днес говорим за един реактор. Друг е въпросът, че ако се изгради и осми реактор, това ще бъде икономически по-изгодно”, допълни той. Стойнев допълни, че няма да има държавни гаранции при строителството „Южен поток”.

През последните месеци в България имаше излишък на електроенергия, но на Балканите има голямо търсене и това е тенденцията за следващите 20 г., прогнозира икономическият министър. Той се аргументира още, че през 2035 г. голяма част от термичните централи ще бъдат затворени и България ще остане със съвсем малко базови мощности.

Запитан защо Westinghouse е избрана без конкурс, той отговори, че подобни случаи имало във Великобритания, Франция и Финландия, а технологията на американската компания била „най-модерната до момента”.

„Ние няма да стоим вечно в криза, ще се развиваме, България тръгна по пътя на икономическия растеж. За следващата година растежът ще е 1,8%”, каза министърът, като цитира заложената в Бюджет 2014 прогноза.

Той призова политиците да планират икономиката за 20 г. напред, а не само в рамките на един мандат.

Запитан има ли преразпределение на енергийния пазар, Стойнев отговори, че секторът трябва да изсветлее и името на българската енергетика да се изчисти. „През годините се говори и за енергийна мафия, и за големи злоупотреби”, каза Стойнев.

Американски инвеститори наблюдават доста български предприятия, евентуално за да ги купят, станало ясно по време на визитата в САЩ. „Такъв им е начинът на работа – или идват и започват сами да се оправят, или директно купуват компании, които са се развили на българския пазар”, обясни Стойнев.

Той посочи, че може би през следващата година е възможно и премиерът Пламен Орешарски да посети САЩ.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати