28 Март 2024 г. Четвъртък

Новините от последния час

2013-11-25 08:50:11

Бюджет 2014 ще бъде поредният, в който данъкоплатците ще плащат милиони за издръжката на неефективни структури без особена полза. Решимостта на поредното правителство да оптимизира администрацията засега остава на хартия, а натискът за запазване на отделни неработещи звена се оказва успешен. Така за поредна година българите ще плащат двойно - и за издръжка, и за разходите по куп ненужни административни режими, показва проверка на "Сега". Най-поразителният пример за институция, която харчи огромни суми с нулев ефект, е Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Зад мегаломанското му заглавие се крие бюджет от 18 млн. лв. за 4 години /2011-2014/ и 160 души персонал. Заявката на кабинета "Орешарски" да закрие центъра потъна в натиск за запазване на структурата.

Според челото на "24 часа" държавните и общинските служби ще трябва да връщат на гражданите такси за услуга, ако не са си свършили работата на време. Парите ще се възстановяват по банков път. Това е предвидено в концепция за нова политика по отношение на таксите, която е написана от частна фирма по поръчка на Министерския съвет.

"Хората спестяват за черни дни, но не плащат сметките си", е заглавието над интервю в "Монитор" с Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции. Традиционно последните месеци на годината са добри за събираемостта. Свързваме това с нашия манталитет да започнем на чисто следващата година. Стараем се със събраните пари да изчистим дълговете. Така и тази година, събираемостта през последното тримесечие отново е по-добра в сравнение с миналите месеци, но за съжаление, не е по-добра спрямо миналата година", отчита Тодорова.

Френски пуйки и салата от Гърция ще сложим на трапезата тази Коледа. Ако родното производство не стигне, се очаква и пържолите да са внос, прогнозира на първа страница "Телеграф". Супермаркетите масово са заредени и с полски гъски и германски патици. Малцина са производителите на пуешко месо у нас, най-вече защото търсенето му е предимно по празниците, коментират запознати от бранша.

Още една ядрена грешка за милиарди. България отново е на път да повтори грешки от миналото и да започне изграждане на поредната ядрена централа без конкурс и нормална процедура, без да е осигурено финансиране и без да има ясна нужда от нова толкова голяма мощност, коментира на първа страница "Капитал Daily". От САЩ министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че ще препоръча Министерският съвет да вземе решение за изграждане на нова ядрена мощност Ц 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", а Българският енергиен холдинг да започне преговори с американската Westinghouse.

Компанията "Дженеръл илектрик" иска да изгради два нови блока - 9-и и 10-и, в ТЕЦ "Марица-изток" 2. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, пише на първа страница "Дума". Министърът, който бе на посещение в САЩ през миналата седмица, уточни, че е приел предложението и предстои да започнат преговори за уточняване на конкретните параметри.

В интервю за "Труд" един от лидерите на Реформаторския блок - Радан Кънев констатира, че кризата на доверието в обществото е следствие от провалът на управлението в България в годините на прехода. "А там, където няма доверие, не може да се прави бизнес - това е азбучна истина на икономиката. Няма как да е богато общество, в което липсва доверие, и няма как да има доверие в общество, когато липсва законност", коментира Кънев."Европейските избори ще покажат какво искат хората. Ако те покажат драстична промяна на политическата ситуация и представителство, задължително трябва да се направят предсрочни избори", смята депутатът от БСП Татяна Боруджиева. В отговор на въпрос за "24 часа"Евроизборите ще бъдат нещо като вот на доверие - независимо от песимизма, който разбирам.

Призовавам всички дотогава да формират своите политически проекти, да се изправят пред избирателите и да се опитат да ги убедят, че тяхната кауза е права, вместо само да се кичат с това, че са ранобудни."

В отговор на въпрос за "Преса" социологът Живко Георгиев коментира, че изходът от кризата е във възстановяване на доверието в институциите. "Ако нямаш доверие в институциите, нямаш сериозна мотивация да участваш в избори, които произвеждатново лице на институциите, в които не вярваме", казва Георгиев.

Не знам дали ще има България след 20 години. Това опасение споделя в интервю за "Сега" Георги Кадиев, депутат от БСП. Здравно неосигурените преди 2007 г. са били около 500 хил., а сега са два милиона. "Кое ме обединява мен с протестиращите?"

Разговарям с тях и като ми кажат, че БСП е мафия, им отговарям, че корупцията е индивидуално действие. Това също е урок, който трябва да разберат протестиращите - не могат да слагат всички под един знаменател и да съдят кой какъв е само от това дали е политик, или не е политик. Ние сме огледално отражение на обществото. Сред нас има и корумпирани, и некорумпирани; и умни,и глупави", коментира Кадиев.

"Протестът ни бе социален, а не политически", заявява пред "Дума" президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Ние искаме промяна в политиките, заради които това правителство дойде на власт. Да даде повече на бизнеса, който създава работни места. Да даде на семействата, и най-вече на работещите българи, глътка въздух и допълнителен шанс да получават макар и мъничко по-добри заплати.

Сега, когато се прави изцяло нов бюджет на това правителство, не сме доволни. Картината трябва да е друга - с друго разпределение, с друга събираемост на данъците, с ръст на вноските, които трябваше да бъдат увеличени поне с 1 процент за Фонд "Пенсии" и Фонд "Безработица", с криминализиране на укриването на вноските и т.н.", обявява Димитров. Това, което трябва да прави приходната администрация, е да запуши всички дупки. Има възможност да се вкарат допълнително 1 млрд. от акцизи и от ДДС. Според Димитров обаче, засега няма действия в тази посока. "Предлагахме още нещо - да започне НАП да прихваща дължимите осигурителни вноски, преди да връща данък добавена стойност. Сега законът не го позволява. Защо не се прие това? Неда вземаш от държавата, когато имаш да вземаш, а когато имаш дадаваш, да те гони държавата да дадеш. Предложихме да продължи ограничаването на разплащанията в брой, това е ясна мярка за борба със сивата икономика. Отново не чуваме нищо по този въпрос", аргументира се Димитров.

Над 520 души са загинали в следствие на пътно-транспортни произшествия само за тази година, съобщава в интервю за "Новинар" Емил Панчев, главен секретар на Съюза на българските автомобилисти. Черната статистика показва, че за последните двадесет и две години жертвите са 23 807 души, а ранените около 200 000. Факторите, които влияят са основните три - човекът, пътят и автомобилът. "У нас имаше парадокси. Като пуснат някой по-хубав участък от път, там се трупаха повече хора. Казвам го вминало време, въпреки че си мисля, че то още не е отминало. Сигурен съм, че българинът не знае как се кара в пътен участък на магистрала. В София се пуснаха много кръгови кръстовища, за които ние не сме подготвени. Не знаем как се пресича, как се задминават колите по кръгово кръстовище и дали изобщо е възможнотова. Ето само едни от причините за несигурността на пътя.

Неравностите, дупките, наклона, виражите, в коя посока са на завоя, дали се оттича добре водата, когато завали дъжд, в коя посока, дали пътят е обезопасен и добре обозначен - също са от голямо значение. Ние в България смятаме, че като сложим знак за ограничаване на скоростта 50-60 км и сме решили проблема. Понякога, ако движението е интензивно, това може да предизвика катастрофа. Има и ред други неща. Едно от тях е обучението, което все още не е на ниво", категоричен е Панчев.

"КАТ и ДАИ в спор - сменяме ли талоните", отбелязва "Труд". След три месеца - 1 март 2014 г. влиза в сила наредбата на Министерството на транспорта, според която допълнително поставените газови уредби вече са определени като промяна в конструкцията на автомобила.

Държавата е на път да отстъпи пред таксиметровите фирми да се увеличи долната и горната граници на възрастта на жълтите коли - съответно от 5 на 10 и от 10 на 15 години. "Ще се опитаме да компенсираме повишаването на възрастовата граница на автомобилите с допълнителни изисквания към техническото и в състояние, а защо не и към хигиенния вид на техните водачи", коментира пред "Стандарт" Антон Гинев, зам.-министър на транспорта.

Студен и снежен декември ни чака тази година. Това прогнозира пред "Преса" синоптикът от TV-MET Петър Янков. Истинската зима ще дойде много преди астрономическото си настъпване на 22 декември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати