Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 25
Начало arrow България arrow Конституционни промени и по-добра съдебна система, поиска гражданска инициатива

Конституционни промени и по-добра съдебна система, поиска гражданска инициатива

  Print E-mail
2013-11-24 12:04:38
източник: news.bg

За по-добра съдебна система и гарантирането на нейната прозрачност ще се борят група бивши народни представители, икономисти, съдии и други познати лица от обществения и политически живот. Водена от идеята за усъвършенстване на дейността на съдебната система към борбата ще се включи и ексминистърът на правосъдието Диана Ковачева.

На специална пресконференция днес "търсещите" правота представиха новосформираната Гражданска инициатива за реформи в Конституцията и съдебната система. Нейни пълноправни членове са Гиньо Ганев, Александър Янков, Димитър Гочев, Минчо Спасов, Емил Георгиев, Цвета Маркова, Елеонора Николова, Антон Станков, Маргарит Ганев и вече споменатата Диана Ковачева.

Мотивът за сформирането на подобна гражданска инициатива е нуждата от спешни конституционни реформи, както и създаването на ясен механизъм за една по-добра съдебна система у нас.

Сред обмисляните вече промени са например въвеждането на възможност за предсрочно освобождаване от функции на депутати и общински съветници, осъществяване на парламентарен контрол върху независими регулаторни и контролни органи, както и "отваряне" на сега съществуващиятпарламентарен контрол спрямо гражданското общество.

Единият от борците за по-добра правова държава Маргарит Ганев посочи още, че промените не трябва да пропускат и Конституционния съд, като при определени условия е добре да се въведе правото граждани да подават индивидуална жалба към висшия съд. 

Обединителите се в Гражданската инициатива също смятат, че изборното законодателство в страната ни трябва да претърпи реформи, сред които челно място заема задължителното гласуване. 

Според Ганев на по-заден план не трябва да остава и самата подготовка на преките участници в съдебната система. Именно това е провокирало участниците в новосъздадената Гражданска инициатива да обърнат поглед и на гарантирането на по-добри знания за завършващите юристи в сферата на международното право и особено правото на Европейския съюз, както и допълнителни изменения в наредбата за придобиване на титлата "юрист".

"Действащото българско законодателство кореспондира на най-добрите практики в държавите-членки на Европейския съюз", изтъкват и самите плюсове на съдебната ни система "реформаторите" на Конституцията. Те обаче сигнализират за това, че в обществото значително липсва доверие към съдебната власт, което трябва да бъде променено незабавно.

Бързината на правораздаването също е засегната в посочените вече реформи, като за подобряването и от Гражданската инициатива предлагат създаване на специализирани съдебни органи. Обект на тяхната работа да бъдат например търговските дела или трудовоправните дела.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?