25 Април 2024 г. Четвъртък

Конституционни промени и по-добра съдебна система, поиска гражданска инициатива

2013-11-24 12:04:38

За по-добра съдебна система и гарантирането на нейната прозрачност ще се борят група бивши народни представители, икономисти, съдии и други познати лица от обществения и политически живот. Водена от идеята за усъвършенстване на дейността на съдебната система към борбата ще се включи и ексминистърът на правосъдието Диана Ковачева.

На специална пресконференция днес "търсещите" правота представиха новосформираната Гражданска инициатива за реформи в Конституцията и съдебната система. Нейни пълноправни членове са Гиньо Ганев, Александър Янков, Димитър Гочев, Минчо Спасов, Емил Георгиев, Цвета Маркова, Елеонора Николова, Антон Станков, Маргарит Ганев и вече споменатата Диана Ковачева.

Мотивът за сформирането на подобна гражданска инициатива е нуждата от спешни конституционни реформи, както и създаването на ясен механизъм за една по-добра съдебна система у нас.

Сред обмисляните вече промени са например въвеждането на възможност за предсрочно освобождаване от функции на депутати и общински съветници, осъществяване на парламентарен контрол върху независими регулаторни и контролни органи, както и "отваряне" на сега съществуващиятпарламентарен контрол спрямо гражданското общество.

Единият от борците за по-добра правова държава Маргарит Ганев посочи още, че промените не трябва да пропускат и Конституционния съд, като при определени условия е добре да се въведе правото граждани да подават индивидуална жалба към висшия съд. 

Обединителите се в Гражданската инициатива също смятат, че изборното законодателство в страната ни трябва да претърпи реформи, сред които челно място заема задължителното гласуване. 

Според Ганев на по-заден план не трябва да остава и самата подготовка на преките участници в съдебната система. Именно това е провокирало участниците в новосъздадената Гражданска инициатива да обърнат поглед и на гарантирането на по-добри знания за завършващите юристи в сферата на международното право и особено правото на Европейския съюз, както и допълнителни изменения в наредбата за придобиване на титлата "юрист".

"Действащото българско законодателство кореспондира на най-добрите практики в държавите-членки на Европейския съюз", изтъкват и самите плюсове на съдебната ни система "реформаторите" на Конституцията. Те обаче сигнализират за това, че в обществото значително липсва доверие към съдебната власт, което трябва да бъде променено незабавно.

Бързината на правораздаването също е засегната в посочените вече реформи, като за подобряването и от Гражданската инициатива предлагат създаване на специализирани съдебни органи. Обект на тяхната работа да бъдат например търговските дела или трудовоправните дела.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати