19 Април 2024 г. Петък

800 хил. българи узаконяват газови уредби срещу 400 лв.

2013-11-24 11:17:30

Газовите и метанови уредби ще станат незаконни от 1 март догодина, ако в големия талон изрично не е посочено, че колите могат да се движат освен на бензин и на друго гориво.

Поставянето на инсталация за алтернативно гориво ще се счита за изменение в конструкцията на автомобилите според наредба № Н-3 на транспортното министерство, която влиза в сила от тази дата.

Промяната ще засегне 800 000 шофьори, които ще трябва да платят около 300-400 лева, за да получат протокол, според който колата им е проверена. С него трябва да отидат в КАТ, за да бъде вписано в големия талон, че колата може да се движи и на газ или метан. Едва тогава уредбите ще бъдат узаконени и собствениците няма да подлежат на санкция.

Единственият шанс шофьорите да спестят тези пари е до1 март да отидат в КАТ и да впишат в големия талон алтернативното гориво, с което колата може да се движи. Това се води смяна на регистрацията и струва само 20 лева, отбелязва "Монитор".

За целта трябва да носят всички документи на колата, валидна гражданска отговорност и да заявят желанието си за смяна на регистрацията.

Освен за завареното положение наредбата ще важи и за всички автомобили, които си слагат газови или метанови уредби след 1 март. Тогава обаче те ще са задължени да платят около 400 лв. за прегледа на изменението в конструкцията на колите си. 

Цената на услугата още не е уточнена, тъй като фирмите и сервизите, които ще я извършват, още имат време да кандидатстват за разрешително.

Експерти от "Пътна полиция" коментираха, че промяната не е толкова наложителна и все още има шанс министърът на транспорта да промени наредбата и или да удължи гратисния период или изобщо да отпадне това изискване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати