25 Април 2024 г. Четвъртък

230 млн. лв. повече в бюджета на София догодина

2013-11-23 05:50:13

Бюджетът на София за 2014 година е с 230 млн. лв. повече от бюджета за 2013 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община.

Предвижда се бюджетът на столицата да бъде 1 421 340 лева. Увеличението се дължи на привлечените и осигурени европейски средства. Не е заложена промяна в размера на местните данъци и на таксата "битови отпадъци".

Столичната община предвижда мащабна капиталова програма. 67% от средствата в нея са от оперативните програми. За подобряване на градската среда ще отидат близо 700 млн. лева - с над 30 на сто повече от средствата, инвестирани през 2013 г. По думите на Фандъкова, залага се на напълно подготвени за финансиране проекти. Изграждането на повечето обекти ще започне през пролетта, предаде БТА.

Фандъкова заяви, че за първи път през последните години метрото няма да бъде единствен голям обект, който ще се изпълнява. Заедно с него е предвидено изпълнението на мащабна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди. През следващите седмици се очаква да пристигнат новите трамваи, тролейбуси и метровлакове.

Ще се обновяват пътища в почти всички части на града - ул."Обиколна" в ж. к. "Дружба", реконструкция на "Опълченска", разширение на бул. "Тодор Каблешков", основни ремонти по бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", рехабилитация на бул. "Сливница", рехабилитация на бул. "Никола Мушанов в ж.к. "Овча купел". Предвижда се и изграждането на 75 км нова канализация.

През следващата година се планират ремонти на вътрешнокварталните улици, строителство на детски градини, обновяване на зелени площи в кварталите, както и на паркове и градини. През 2014 г. ще бъде завършен и Музеят за история на София.

В бюджета на Столичната община за догодина са предвидени и повече средства за култура и образование.
Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов посочи, че точният размер на средствата предстои да се уточни.
Той заяви, че тенденцията за увеличаването на собствените приходи на общината е постоянна. За догодина са предвидени 953 млн.лв. собствени приходи, като в тях влиза трансферът от държавния бюджет и заемите, които ще бъдат усвоени през 2014 г.

Държавните трансфери ще бъдат 293 млн. лв., като при тях има известен ръст. Планираните приходи от такси са 227 млн. лв., от данъци - 240 млн.лв., от неданъчни приходи 60 млн.лв. Според зам.-кмета добрата тенденция в ръста на данъчните проходи ще се запази и през 2014 г. Приходите от таксите ще са по-скоро на нивата от предишните години, смята Барбалов. Очаква се и ръст на постъпленията от данъка върху недвижимите имоти. Предвиденият размер на неданъчните приходи за 2014 г. е 288,4 млн.лв.

Заемите, които общината планира да вземе, са 118 млн.лв., основно по проекта за строителството на завода за механично и биологично третиране на отпадъци, както и за проекта за строителство и рехабилитация на пътната мрежа. От приватизация се очаква постъпленията на общината да бъдат около 7 млн.лв.

Следващата седмица предстои публично обсъждане на проектобюджета на Столичната община, а в средата на декември той трябва да бъде разгледан от Столичния общински съвет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати