29 Март 2024 г. Петък

Зелени печелят съмнителен конкурс за парк „Българка”?

2013-11-22 12:23:12

Обединение „Българка 2013" е спечелило поръчката за изработване на плана за управление на парк „Българка" на стойност 553 000 лв.
Те са по спряната от Брюксел Оперативна програма „Околна среда", заради което кабинетът обяви, че ще финансира проектите с бюджети средства, докато програмата не бъде отворена отново.

От сдружението „Природата за хората и регионите" обаче се съмняват в нормалното провеждане на конкурса за парк „Българка".
Те се мотивират с това, че спечелилото обединение е учредено от WWF България, търговското дружество „Марсилеа ЕООД" - 100% собственост на WWF България и „Стерна консулт" ЕООД, което е на член на управителния съвет на „Зелени Балкани".

От сдружението изтъкват, че още през октомври организацията е алармирала, че победителят за обявената поръчка в парк Българка е известен предварително и се казва WWF.

Според тях печеленето на поръчките става чрез изработване назадание, което предварително отсява конкуренцията - изискванията са изработени така, че съвпадат само със CV-тата на експертите на зелените организации.
Условията са толкова дискриминационни за другите участници, че в повечето от случаите се явява само един кандидат, а ако случайно се появи някой друг, той се отстранява поради несъответствие на документи на предварителния етап, преди разглеждане на ценовата оферта.

Комисиите, които определят победителите се назначават със заповед на директорката на парка Мая Радева, която е член на Асоциация на парковете в България, с председател Тома Белев от „Зелени Балкани", изтъкват още от „Природата за хората и регионите".

Сдружението настоява Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и Инспектората на Министерство на земеделието и храните незабавно да проверят цялата дейност на Асоциация на парковете в България.

Проверка да има и на процедурите по обществените поръчки, обявени от 11-те природни парка за последните 3 години, в които са участвали фирми и сдружения, свързани с Тома Белев, включително и заданието и условията на конкурса за план за управление на парк „Българка", като настояваме този конкурс да бъде анулиран.
Резултатите от проверката е необходимо да станат и да бъдат публично обявени, искат от сдружението.

Потърсихме за коментар Тома Белев, който се оказа, че „не е запознат с горните твърдения".

По думите му обаче подобно сдружение „Природата за хората и регионите" не съществува и те мултиплицират лъжи в медийното пространство.
Въпросното задание, „което предварително отсява конкуренцията" той обясни, че се определя от министъра на околната среда и водите.

Белев е на мнение, че въпросното сдружение никога не е правило обществени поръчки в живота си и далеч не са наясно каква е процедурата за това.
Той обаче отказа да коментира лично на какъв контрол подлежат въпросните обществени поръчки под предлог, че всичко е описано обстойно в Закона за обществените поръчки, който е общодостъпен в интернет.

От думите на председателя на Асоциацията на парковете в България стана ясно, че срокът за изпълнение на въпросната обществена поръчка е бил 2 месеца. Не е била обаче това основната причина кандидатът да е само един, проблем е липсата на капацитет.
„Отворете сайта на обществените поръчки, почти няма капацитет, който да го работи. Не са правени подобни неща. Причината е в капацитета", посочи Тома Белев.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати