23 Април 2024 г. Вторник

За голотата, смокиновото листо и "биг боса" при ГЕРБ

2013-11-21 18:38:46

Парламентът създаде временна комисия, която да разследва разговора между експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов за спирането на проверката в складовете и пивоварните на вече покойния Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата.

Разгорещен дебат с леки лирически нюанси предизвика обсъждането на създаване на временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между Борисов и Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт, както гласи официално приетата формулировка.

 

По предложение на ГЕРБ отпадна изразът "както и обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата". Не беше подкрепено искането на ГЕРБ да отпадне и частта за "данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт".

Лирическият привкус по време на дебата беше внесен от депутата от ГЕРБ Снежана Дукова. Тя заяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи сформирането на комисията, но се съсредоточи основно върху критики срещу мнозинството и действията му.

„Едва когато приливът отмине се вижда кой се къпе гол. Спрете реставрацията, спрете агентурните сценарии. Знам, че ви е трудно“, призова Дукова на финала на изказването си. Темата за голотата и прикриването й беше подхваната от депутата от левицата Красимир Янков. По негови думи бившите управляващи се опитват да прикрият деянията си, като отклоняват вниманието.

"Това смокиново листо няма да ви свърши работа. Смокиновото листо няма да прикрие срама ви", заяви Янков и допълни, че ГЕРБ явно имат раздвоение на изказа. Най-голямата парламентарна група хем щяла да подкрепи комисията, хем се противопоставяла на създаването й.

„По-добре раздвоение на изказа, отколкото раздвоение на личността“, отговори му Дукова.

„Както върви дебатът, ще ги постигнем и двете“, не се стърпя председателстващата заседанието Мая Манолова. Тя даде думата на Кирил Добрев от левицата за процедура, но той доста изненада присъстващите. „Беше направено едно фундаментално изказване и предлагам то да бъде размножено и раздадено на всички народни представители“, заяви Добрев.

Той поиска още да бъде издадена „стихосбирка“ на Дукова с твърди корици, а записът от днешното й изказване пък да се излъчи по радио "Христо Ботев“ като радиопиеса. Думите на социалиста предизвикаха бурни реакции в залата и усмивка у Дукова.

Като цяло дебатът беше доста остър и крайно критичен.

Има нужда от тази комисия. Този скандал не може да бъде потулен. Той трябва да намери своите ясни отговори – за корупционен скандал ли става дума или за нещо друго, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Йордан Цончев от ДПС прочете част от стенограмата на разговора. Той определи случая като „един от най-фрапантните случаи", "уродливите прояви“ на управлението на ГЕРБ.

Това не е телефонен разговор между мафиотски босове, това е разговор с министър-председател на европейска държава, заяви Цонев.

Стенограмата от разговора е черната кутия на управлението на ГЕРБ. Абревиатурата ГЕРБ е прикритие на страстта на Б.Б. да бъде „биг босът“ на държавата, допълни Цонев.

По думите му бившите управляващи са се опитали да изместят основната тема и са подменили дебата с въпроси за автентичността на разговора.

Минути по-късно зам.-председателят на ГЕРБ отговори, че не приема морал от човек с псевдоним Ментата.
Традиционно доста експресивна беше и Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Това нещо се работи от прокуратурата, колеги. Вие изземате определени функции само и само да правите циркове. След като формирахме комисия за "калинки", за Авиоотряд, сега идва и тази - за размножаването на колорадския бръмбар, за пролетното равноденствие“, заяви Караянчева.

Тя попита и защо не се инициира комисия за бившия заместник-председател на НС Христо Бисеров, който беше обвинен в пране на пари.

Антон Кутев от левицата пък веднага намери повод да поиска оттеглянето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Господин Бисеров направи ясна крачка, оттегляйки се отвсякъде. Ако го беше направил и Бойко Борисов, нямаше да се наложи да ви свалят от власт през февруари, нямаше да има протести и моралът в българското общество щеше да бъде по-висок", заяви още Кутев.

Лидерът на левицата Сергей Станишев също направи дълго изказване, изпълнено само с критики към управлението на ГЕРБ. "Един човек седеше над закона", заяви Станишев относно Борисов.

Той заяви, че няма съмнения, че записът е автентичен, тъй като маниерите, които се демонстрират в него, са точно като на бившия министър-председател.

„Господин Станишев, вие убихте всичко детско в мен“, контрира Дукова.

Зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов скочи на Сергей Станишев във връзка с президента в периода 2002-2012 година Георги Първанов.

„Никога не бих вървял срещу човек, който ти е дал много права, дал ти е много възможности, дал ти е да управляваш една столетница“, каза зам.-председателят на ГЕРБ по повод споменаването на Първанов в разговора между Танов и Борисов.

Опозицията неколкократно поиска изслушването на Първанов и на бившия вътрешен министър Румен Петков.

В състава на комисията влязоха 12 депутати. ГЕРБ излъчиха Галина Милева, Димитър Лазаров и Владислав Горанов. БСП пък заложи на Валери Жаблянов, Красимир Мурджев и Иван Иванов.

ДПС се спряха на Йордан Цонев, който стана и председател на комисията, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ.

От „Атака“ членове ще са Николай Александров, Маргарита Николова и Петър Петров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати