25 Април 2024 г. Четвъртък

Предсрочни избори не са на дневен ред

2013-11-21 08:13:17

"Оставка!" не е решение на проблема в обществото", казва в интервю за "Дума" експертът по политически пиар Арман Бабикян. Според него трябва могъщият обществен натиск да се насочи към законодателството против монополите, против контрабандата. Един бърз преглед на бюджета показва много ясно откъде той се точи - от обществените поръчки, от контрабандата, от условията, които дават шанс за монополи и картели. Защо този натиск не бъде насочен в посока, която да стесни периметъра, властта и  територията на тези хора. Тази крачка ако бъде направена, ще донесе много повече ползи на обществото, отколкото през три  месеца да си правим избори. Мисълта, че властта е мястото, в което имаш инструмента да правиш промени и реформи, отсъства в съзнанието на хората; че партия е общност на хора, които имат общи цели, еднакви виждания и общи каузи - също отсъства. Вместо махленско мислене трябва да имаме съзнание, че чрез политиката се преборват обществените недъзи.

"МВР посочи две опасности пред сигурността - протестите и бежанците", четем в днешния брой на в. "Сега". Кризата с бежанците и политическото напрежение заради протестите са еднакво опасни за националната сигурност. Тази теза разви в доклад пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. Протестиращите разпиляват и изтощават ресурсите на държавата и обществената енергия, смята МВР. Сходна е констатацията за бежанците, тъй като заради тях нараства социалното напрежение, има прояви на ксенофобия. От изявленията на участниците в съвета остана впечатлението, че за политиците по-голяма заплаха за сигурността е политическата криза, отколкото бежанската вълна.

Увеличава се рискът от проникване заедно с бежанския поток у нас на ектремистки и престъпни структури, сочи анализът на ДАНС за състоянието и тенденциите в миграционната обстановка, представен на КСНС при президента, пише "24 часа". Агентите предупреждават, че чрез каналите за незаконна миграция и контрабанда може да се прехвърли и оръжие "за нуждите на престъпни групировки или за терористични цели".
Четири основни риска за държавата е обобщил пред участниците в КСНС президентът Росен Плевнелиев, съобщава "24 часа". 1.  Кризата в Близкия изток, бежанският натиск и заплахата от проникване в страната на лица, свързани с терористични  групировки. 2. Плевнелиев предупреждава, че бюджетът на специалните служби не е достатъчен и силно ще затрудни работата им. 3. Енергийната зависимост на България. 4. Безпрецедентната криза на доверието - на гражданите към институциите, на партиите една към друга, на хората към политиците.

"Плевнелиев закъсня с КСНС, свика го след много уговорки", посочва в интервю за "Монитор" Четин Казак, председател на правната комисия в Народното събрание. Според него, за да се пресекат ксенофобските атаки срещу чужденците е нужно да се постигне максимално съгласие за координирани действия, за  улесняване на процедурите, за потушаване на всякакви форми на напрежение и противопоставяне. Проблемите не бива да се пренебрегват, но не бива и да се преекспонират ефектите от бежанската вълна. Въпросът е национален и засяга всички държавни институции.

"Протестът Ц накъде и докога?", е анализ от блога на социолога Антоний Гълъбов, публикуван в "Сега". Според него ситуацията, която се превръща в един мащабен пат (никой няма полезен ход), се дължи на това, че замесените актьори не разбират нещо важно. Правителството не разбира, че е резултат на много случайно и крехко съотношение на политическите сили. БСП  и ДПС - че не са спечелили изборите и затова не могат да управляват така, сякаш са победители.  Протестиращите също не разбраха, че затягането  на протеста започна да привлича хора, които или нямат занимание, или имат като занимание да манипулират протеста. Искането за извънредни избори е належащо, но не ни освобождава от "">"Кабинетът ще сбърка, ако угоди на шепа таксиджии", коментира "Стандарт" вчерашния протест на таксиметровите шофьори. Таксиджиите се разсърдиха заради подготвени промени в закона, които ще ги задължат да имат професионална категория "С" и да плащат задължително патентен данък. Беше им наточена и  друга секира – 100 лв. глоба за пресичане на червено и 200 лв. -за непопълване на дневен финансов отчет. Чрез съвсем лек натиск таксиджиите са на път не само да спрат готвените неблагоприятни за тях поправки в закона, но да извоюват и нови привилегии. 

"Предсрочни избори не са на дневен ред", посочва в интервю за "Труд" Янаки Стоилов, заместник-председател на БСП. Той отбелязва, че това, което в момента се регистрира като обществена подкрепа, говори, че няма размествания в предпочитанията на гражданите. Няма обстановка, която  категорично да налага търсене на политическа развръзка чрез предсрочни избори. "Това не означава вторачване в четирите години мандат.", казва Стоилов. Освен това навлизането на страната в нов предизборен цикъл ще доведе до още по голямо икономическо и социално изтощаване и до по-благоприятна среда за прикриване на дефектите и злоупотребите от последните години на управление и  на = целия преход, срещу които основателно недоволстват много от хората.

"Ксенофобията е удобна! За жадуващите силна ръка", коментира"Сега". Денем полицията проверява чужденците около джамията в София. Вечер оставя поле за действие на "гражданските патрули". 
Според вестника се постига ефектът вниманието от неработещите институции и клатещото се правителство да се отклонява към бежанците и  имигрантите. Като се внушава страх, уплашените започват да  мечтаят за "силна полиция", "здрава ръка" и са склонни да бъдат лишени от граждански права в името на сигурността.

По същата тема е заглавието "Гражданският патрул като европроект" в "Труд" с коментар на политолога Димитър Аврамов. "Гражданските патрули" се раждат в обидени, страхуващи се от света общества, загубили икономическа сигурност и усещане за перспектива. Според него неподготвеният "патрулиращ гражданин" може да нанесе непоправими вреди на благодарната идея. Затова не е зле  патрулиращите полицаи да ги спират, да им показват как се прави проверка на документите и след това да ги канят в доброволна разяснителна кампания. Такава идея би могла да бъде оформена в европейски проект.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати