26 Април 2024 г. Петък

Демокрация без демократи трудно се гради!

2013-11-20 18:43:35
"Демокрация без демократи трудно се гради. Окупациите, поставянето на ултиматуми, напрегнатата и конфликтна обстановка, в която живеем, са крайно обезпокоителни и провокират точно обратното на това, от което се нуждае страната – обединение и консенсус". Това заяви в личната си интернет страница бившият премиер Симеон Сакскобургготски по повод случващото се в страната. 

"Би трябвало да сме загърбили отдавна конфронтацията и насилието, да сме станали пó демократи и по-толерантни към другия. За съжаление виждаме, че  днес обществото ни е по-разделено дори отпреди и нетърпимостта към различната позиция или просто към различния от нас е по-силна", допълни бившият лидер на НДСВ. 

В позицията си Сакскобургготски изразява съжаление, че „не може да сме повече “За”, а все “Против”. „ Да се крещи, без да се предлага рационална алтернатива, без реалистични идеи и ясна програма, намирам за, меко казано, безотговорно.  Празните слогани едва ли ще оправят нещата. Ето защо властта и протестиращите трябва да намерят пътя към диалога и разбирателството за доброто на всички“, отчита Царя.

По думите му в момента ставаме свидетели на сцени на постоянно противопоставяне, „гледаме в парламента безсмислени ходове и акции, ефектни за публиката, вместо да се съсредоточат върху градивни инициатива за общественото благо“. 

"Затова не спирам да призовавам да се гласува масово на избори, а не после да се сърдим и да казваме, че другите са виновни, без всъщност да сме упражнили едно от основните си права при демокрацията. Колкото е по-голям процентът на гласувалите, толкова е по-малка възможността да се купуват гласове и тяхното влияние ще е по-нищожно върху крайния резултат“, заявява Сакскобургготски.

В своето мнение той призова народа да загърби омразата към сирийските бежанци, които бягат от ужасите на войната. „Не можем да не бъдем състрадателни към болката им. Сред тях има и много деца“Развяването на националния трибагреник за псевдопатриотични цели не бива да се допуска. Аз самият съм бил емигрант през голямата част от живота си и съм особено чувствителен към липсата на разбиране към  бежанците от Сирия. Не мога да приема гледки на свещеници, които дори оглавяват протести срещу хора в нужда. Това по никакъв начин не е християнски акт“.

По думите на бившият лидер на НДСВ затрудненията на държавата с приемането на бежанците трябва да бъдат решени с помощ от ЕС. 

"Искам да призова политическите сили към незабавни преговори, на които да  търсят допирни точки. Такива винаги могат да се намерят при желание. Няма да спирам да настоявам да проявяваме повече уважение един към друг и да вярвам, че с добро може повече да се постигне, отколкото с омраза и екзалтации", завършва позицията на Симеон Сакскобургготски.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати