19 Април 2024 г. Петък

Бежанците и протестите – заплаха за националната сигурност

2013-11-20 18:42:22

Не само бежанците, но и протестите се оказаха сериозна заплаха за националната сигурност на страната.

Това стана ясно от доклада на вътрешния министър Цветлин Йовчев на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев.

Като генератор на заплахи за националната сигурност вътрешният министър посочва обществено-политическа криза в България.

Според него има две основни групи протестиращи. Първата са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление, но втората група са мотивирано протестиращи.

"Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели", пише в доклада му.

"Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото", твърди Йовчев.

"Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели. По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите. Предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел", смята той.

По думите му при съществуващите обществено-политически нагласи едни нови избори няма да доведат до социално-политическа стабилност и намаляване на напрежението в обществото.

Напротив, вероятно следващата политическа конфигурация в Народното събрание ще бъде по-сложна и по-нестабилна, категоричен е МВР шефът.

"ЕС няма готовност да управлява ефективно кризата, има несъответствие между политиките. От една страна, те насърчават бежанците да търсят закрила в страните от ЕС, а от друга, все още не е въведен принципът на релокация в страните членки на основата на обективни критерии. Като резултат от това, европейските страни със засилен миграционен натиск, провокиран от кризата в Близкия изток, поемат непропорционален товар и непропорционални рискове за националната си сигурност. Създават се реални предпоставки за трайни промени в структурата на техните общества и чувствително понижаване на кохезията в тях", отбелязва още министърът.

В също време той признава, че България не разполага в достатъчна степен с необходимите ресурси, административен и технически капацитет, за да се справи с бежанския поток.

"Не е напълно изградена системата за защита на националната сигурност, което да позволи постигане на по-високо ниво и използване на максималния капацитет на страната за противодействие на рисковете и заплахите", твърди Йовчев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати